ŠPINAR, Jindřich, Lenka ŠPINAROVÁ, Jiří VÍTOVEC a Ondřej LUDKA. Srovnání amerických a evropských (českých) doporučení pro diagnostiku a léčbu chronického srdečního selhání. Vnitřní lékařství. Brno: Facta Medica, 2014, roč. 60, č. 4, s. 366-374. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Srovnání amerických a evropských (českých) doporučení pro diagnostiku a léčbu chronického srdečního selhání
Název česky Srovnání amerických a evropských (českých) doporučení pro diagnostiku a léčbu chronického srdečního selhání
Název anglicky Comparison of American and European (Czech) guidelines for diagnosis and treatment of chronic heart failure
Autoři ŠPINAR, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí), Lenka ŠPINAROVÁ (203 Česká republika, domácí), Jiří VÍTOVEC (203 Česká republika, domácí) a Ondřej LUDKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Vnitřní lékařství, Brno, Facta Medica, 2014, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00076484
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky diagnostika; guidelines; léčba; srdeční selhání
Klíčová slova anglicky diagnosis; guidelines; heart failure; treatment
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 17. 9. 2014 16:15.
Anotace
V roce 2012 vyšla česká i evropská doporučení pro diagnostiku a léčbu srdečního selhání. V roce 2013 byla publikována americká doporučení ACCF/AHA doporučení pro péči o srdeční selhání. Hlavní rozdíl je především v tom, že evropská doporučení zahrnuji akutní i chronické srdeční selhání, zatímco americká a česká pouze chronické srdeční selhání. Americká doporučení rozlišují srdeční selhání se sníženou ejekční frakcí a zachovanou ejekční frakci. V úvodní části americká doporučení uvádějí klasifikaci A-D, která není v evropských ani českých doporučeních. Pacienti v třídě A jsou nemocní s rizikovými faktory, ale bez srdečního selhání, naopak pacienti ve skupině D jsou dekompenzovaní nemocní s klidovými obtížemi. Zajímavá data přináší epidemiologie, výskyt je přibližně 0,2 % u osob 60–69 let a 80 % u osob nad 85 let. Mortalita zůstává 50 % za 5 let. Americká doporučení začínají léčbou stadia A, což je vlastně prevence, resp. léčba rizikových faktorů. Je uvedeno, že nezbytná je léčba hypertenze, jak systolické, tak diastolické, a že tato léčba snižuje riziko vzniku srdečního selhání až o 50 %. Ve farmakologické léčbě nejsou zásadní rozdíly, zajímavé je, že americká doporučení mezi ACE inhibitory uvádějí i fosinopril a quinapril a naopak mezi betablokátory není uveden nebivolol. Je uvedena široká paleta diuretik, některá z nich nejsou v České republice registrována. Evropská i česká guidelines uvádějí ivabradin. V léčbě hospitalizovaných pacientů není uveden nesiritid ani levosimendan. Velmi stručně je zmíněna chirurgická léčba a mechanické srdeční podpory, u transplantací srdce je odkaz na samostatná guidelines.
Anotace anglicky
The new Czech and European recommendations for diagnosis and treatment of heart failure were published in 2012. The American guidelines ACCF/AHA were published in 2013. Main difference between them is presentation of acute and chronic heart failure in the European guidelines while the American and the Czech guidelines include only chronic heart failure. The American recommendations distinguish heart failure with reduced ejection fraction and with remained ejection fraction. In the beginning, the American guidelines introduce A-D classification which doesn't figure in the European neither Czech guidelines. Class A patients are ill with risk factors, but without heart failure. In contrast, class D patients are decompensated with symptoms in the rest. Epidemiologie data shows interesting results with prevalence about 0.2% in 60-69 years old subjects and 80% in subjects older than 85 years. 5 year mortality is 50%. The American guidelines start to treat class A which is in fact prevention and treatment of risk factors. There is mentioned inevitably treatment of hypertension, both systolic and diastolic which decrease risk of heart failure up to 50%. There is almost no difference in pharmacotherapy. Noteworthy, the American guidelines introduce also ACE inhibitors-fosinopril and quinapril, on the other hand beta-blockers don't involve ne¬ivolol. Wide range of diuretics are mentioned, some of them aren't registered in the Czech Republic. European and Czech guidelines involve ivabradin. Neither nesiritid nor levosimendan for inpatients aren't involved. There is briefly mentioned surgery and cardiac mechanical support, moreover there are references for guidelines for heart transplantation.
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 04:34