KUMSTÁT, Michal. Nutriční podpora v prevenci a léčbě metabolického syndromu ve světle aktuálních poznatků. Medicina Sportiva Bohemica et Slovaca. Brno: Česká společnost tělovýchovného lékařství, 2014, roč. 23, č. 3, s. 164-166. ISSN 1210-5481.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nutriční podpora v prevenci a léčbě metabolického syndromu ve světle aktuálních poznatků
Název anglicky Nutritional support in the prevention and treatment of the metabolic syndrome – recent evidence
Autoři KUMSTÁT, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Medicina Sportiva Bohemica et Slovaca, Brno, Česká společnost tělovýchovného lékařství, 2014, 1210-5481.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/14:00076711
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky doplňky stravy; polyfenoly; Středomořská dieta; fytoprotektivní látky; nutrigenomika
Klíčová slova anglicky dietary supplements; polyphenols; Mediterranean diet; phytoprotective nutrients; nutrigenomics
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Olga Krčmařová, učo 112373. Změněno: 7. 10. 2014 23:10.
Anotace
Potraviny s obsahem specifických nutrientů jsou studovány v souvislosti s léčbou pacientů s metabolickým syndromem (MetSy). Řada potravin, funkčních potravin a nutraceutik obsahuje bioaktivní látky s potenciální „farmakologickou“ aktivitou. Práce diskutuje roli nutričních komponent, které ovlivňují přímo jednotlivé symptomy MetSy. Konzumace potravin se zvýšeným obsahem bioaktivních látek by měla být nutriční strategií každého pacienta s MetSy. Farmakologickou a nutriční intervenci v MetSy je v kontextu této práce možné vnímat jako interakci se společným terapeutickým cílem.
Anotace anglicky
There are food items containing specific nutrients that are studied in relation to the treatment of metabolic syndrome (MetSy). Many foods, functional foods and nutraceuticals contain bioactive substances with a potential "pharmacological" activity. This paper discusses the role of such nutritional components that directly affect the individual symptoms of MetSy. Eating foods with a higher content of bioactive substances should be a primary nutritional strategy for each patient with MetSy. Pharmacological and nutritional intervention in MetSy in the context of this work can be seen as an interaction with a joint therapeutic target.
Návaznosti
CZ.1.07/2.4.00/17.0039, interní kód MUNázev: Vytvoření sítě odborných institucí participujících na boji proti výskytu metabolického syndromu
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vytvoření sítě odborných institucí participujících na boji proti výskytu metabolického syndromu, 2.4 Partnerství a sítě
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 00:07