SKRBEK, Matěj. Hranové filtry, blue-blockery : Více než jen barevné brýlové čočky. In Kongres Optometrie Optika 2014. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hranové filtry, blue-blockery : Více než jen barevné brýlové čočky
Název česky Hranové filtry, blue-blockery : Více než jen barevné brýlové čočky
Název anglicky Edge filters, blue-blockers : Not only colour spectacle lenses
Autoři SKRBEK, Matěj.
Vydání Kongres Optometrie Optika 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Hranový filtr; blue blocker; UV filtr
Klíčová slova anglicky Edge filter; blue.blocker; UV filter
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 8. 4. 2015 16:43.
Anotace
Hranové filtry představují specifickou skupinu absorpčních čoček s velmi ostrou spektrální hranicí mezi nulovou a maximální propustností záření. Dle umístění absorpční „hrany“ v rámci spektra elektromagnetického záření je lze dále dělit (hranové UV filtry, blueblockery,..). S pomocí hranových filtrů máme možnost zcela zamezit vstupu záření o nežádoucích vlnových délkách do oka a tím zabránit negativnímu působení na jeho tkáně i na tvorbu sítnicového obrazu. Kromě ochrany zraku před ultrafialovým a krátkovlnným modrým zářením hranové filtry přispívají ke zvýšení kontrastu vidění, redukci barevné vady oka a oslnění světlem, rozptylujícím se na vnitřních tkáních a zkalených optických médiích oka. Významnou úlohu hrají i u osob s poruchami barevného vidění, zejména u achromatopsie. Volba hranového filtru je vždy individuální a u blueblockerů je třeba brát v úvahu změnu vnímání barevného spektra u osob s normálním barvocitem (např. omezené použití v dopravě).
Anotace anglicky
The edge filters are a special group of absorbing optical components with very sharp interface between maximum and minimum transmission of light radiation. They can be further subdivide (UV filters, blue-blockers,...) according to the position of the "edge". Thanks to edge filters, we can effectively adjust the spectral structure of the throughout passing light. Thanks to this we can improve the quality of the retinal picture (by reduction of the chromatic aberration of the eyes and minimazing the dispersion of short-wave light) and minimaze the unwanted influence of UV and short-wave visible light on the eye tissues. Blue-blocker filters have a great importance in protection of eye tissues and therapy of many eye disorders (achromatopsia, cataract, retinal impairments, pupilar or iridial dysfunctions). The selection of the blue-blocker filter should be always individual and it is necessary to look at the changes in colour recognition evoked by usage of blue-blockers.
VytisknoutZobrazeno: 21. 9. 2024 03:14