LAGA, Stanislav. Konstitutivní role iracionálna v rané Nietzschově epistemologii. In Racionálne - iracionálne, Smolenice. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Konstitutivní role iracionálna v rané Nietzschově epistemologii
Název anglicky Constitutive role of irrationality in early Nietzsche's epistemology
Autoři LAGA, Stanislav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Racionálne - iracionálne, Smolenice, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00076748
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Nietzsche; Gerber; iracionalita, teorie vnímání
Klíčová slova anglicky Nietzsche; Gerber; irrationality; theory of perception
Štítky Nietzsche, rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 18. 2. 2015 10:45.
Anotace
Když si Nietzsche na konci 60. let na základě studia raného novokantovství ujasňoval svá epistemologická východiska, narážel na stejné antagonismy, které jeho inspirátory přiměly k zavedení několika čistě hypotetických pojmů, a to i za cenu „pošpinění“ svých doposud zcela racionálně vystavěných teorií. Že se ani Nietzsche nedokázal takové argumentační strategii dostatečně vyhnout, dokazuje jeho slavná manifestační esej O pravdě a lži ve smyslu nikoliv morálním (1873). Ve svém příspěvku jsem se pokusil detailně popsat právě onen bod zlomu, ve kterém byl nucen do své exaktní a mnoha vědeckými důkazy podpořené úvahy zakomponovat i jistý iracionální prvek v podobě principu síly tvořit metafory (Kraft zur Metapher).
Anotace anglicky
In the late 60's, Nietzsche stamped, while clarifying his own epistemological bases, upon the same antagonisms that led his (neo-Kantian) paragons to the introduction of several purely hypothetical terms. In his essay On Truth and Lie in an Extra-Moral Sense we can find a lot of testimonies to the fact that Nietzsche used similar argumentation strategy. In my paper, I try to describe in detail the breaking point when Nietzsche was forced to incorporate into his theory (otherwise exact and supported by many scientific evidence) some irrational element in the form of a principle of power to generate metaphors (Kraft zur Metapher).
Návaznosti
MUNI/A/0803/2013, interní kód MUNázev: Proměny a konstanty soudobé filozofie
Investor: Masarykova univerzita, Proměny a konstanty soudobé filozofie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 14. 10. 2024 00:36