NAVRÁTILOVÁ, Jitka. Sociální pracovník uprostřed problematických rodinných interakcí. In Igor Nosál, Irena Čechová. Zavádění participace dětí a mládeže v kontextu kvality péče v sociálních službách. 1. vyd. Brno: Česko-britská, o.p.s., 2014, s. 67 - 79. Studie inspirovaná zkušenostmi ze Švýcarska, sv. 1, 2014. ISBN 978-80-905598-1-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sociální pracovník uprostřed problematických rodinných interakcí
Název česky Sociální pracovník uprostřed problematických rodinných interakcí
Název anglicky Social worker in the middle of problematic family interactions
Autoři NAVRÁTILOVÁ, Jitka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Zavádění participace dětí a mládeže v kontextu kvality péče v sociálních službách, od s. 67 - 79, 13 s. Studie inspirovaná zkušenostmi ze Švýcarska, sv. 1, 2014, 2014.
Nakladatel Česko-britská, o.p.s.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00077040
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-905598-1-3
Klíčová slova česky ohrožená rodina; ochrana dětí; úkolově orientovaný přístup; rodinné fungování; dimenze rodinného fungování
Klíčová slova anglicky family at risk; child protection; task-centred approach; family functioning; dimensions of family functioning
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Jitka Navrátilová, Ph.D., učo 45609. Změněno: 30. 10. 2014 11:51.
Anotace
Tato práce se snaží odpovědět na otázku: „Jak dosáhnout zlepšení v rodinném fungování ohrožených rodin prostřednictvím participativního přístupu sociálních pracovníků? Odpověď hledám prostřednictvím analýzy vybraných dimenzí rodinného fungování. Publikace se zaměřuje na hlubší porozumění tomu, jaké problematické interakce vznikají v ohrožených rodinách a jakým způsobem lze podpořit jejich zlepšení v zájmu zajištění nejlepší péče o děti. Publikace se teoreticky opírá o úkolově orientovaný přístup, který vytváří rámec pro uplatňování participačních metod práce jak pro sociální pracovníky, tak pro ty, kteří pracují s rodinami v jejich přirozeném prostředí.
Anotace anglicky
In the essay I focus on the question: “How to achieve through a participatory approach improvement of social functioning of families at risk, especially in terms of meeting the best interests of the child in these families”. I analyze selected dimensions of family life which contribute substantially to the functioning of the family. These dimensions create a useful framework that can help to understand which problematic interactions occur in families at risk and what way can be supported the implementation of the best interests of the child. Using the examples of good practice from Switzerland I suggest guidelines and methods of work with families with neglected children and provide suggestions how to achieve mutual understanding of parents and children with help of participation and how to improve their social functioning. My essay is theoretically anchored in a task-oriented approach, which creates a useful background for the application of participatory methods of work as well as it offers a series of practical guides for professionals working with families in their natural environment.
VytisknoutZobrazeno: 20. 9. 2024 01:28