KŘÍŽOVÁ, Hana. Komparace křesťanské symboliky v české středověké a barokní duchovní lyrice. In Konferenční středisko v Třešti, 5. setkání doktorandů. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Komparace křesťanské symboliky v české středověké a barokní duchovní lyrice
Název anglicky The comparison of Christian symbols in the Czech medieval and baroque spiritual lyrics
Autoři KŘÍŽOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Konferenční středisko v Třešti, 5. setkání doktorandů, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00077054
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Christian symbols; spiritual lyric poetry; medieval literature; baroque literature; the Old Czech literature
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Hana Křížová, Ph.D., učo 163521. Změněno: 30. 3. 2015 09:47.
Anotace
Práce mapuje středověkou a barokní národní literární produkci, se zřetelem k duchovní lyrice a kancionálové tvorbě. Pro rozbor byl zvolen soubor textů z doby kolem r. 1300, dále barokní kancionálovy Adama Václava Michny z Otradovic Česká mariánská muzika a Svatoroční muzika a dvě lyrická díla Fridricha Bridela – zpěvník Jesličky a meditativní báseň Co Bůh? Člověk? Texty sloužily k ilustraci velkého potenciálu křesťanské symboliky. Srovnání prokázalo proměny křesťanské symboliky v oblasti rozsahu a frekvence užitých symbolů a symbolických okruhů, jejich charakteru, funkce, běžnosti a exkluzivnosti užívání.
Anotace anglicky
Thesis contains mapping of medieval and baroque national literary production with regard to spiritual lyric poetry and hymn books. For analysis was chosen a collection of texts from time of around year 1300, next baroque hymn books Czech Marian music and Saint-yearlong music by Adam Václav Michna from Otradovice, and two lyric works by Fridrich Bridel – hymn book Nativity and meditative poem What the God? Man? Texts served to illustration of big potential of Christian symbology. The comparison proved that the Christian symbology was changed in the area of extent and frequency of used symbols and symbolic spheres, in its character, function, commonality or exclusiveness of using.
Návaznosti
MUNI/A/0795/2013, interní kód MUNázev: Studentská odborná činnost v rámci studia české literatury v r. 2014
Investor: Masarykova univerzita, Studentská odborná činnost v rámci studia české literatury v r. 2014, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 10:42