JANČAŘÍKOVÁ, Gita, Jan KOMÁREK, Gabriel DEMO a Michaela WIMMEROVÁ. Strukturně-funkční studium lektinu PHL z Photorabdus asymbiotica a jeho význam v patogenezi. In Chemické listy, vol. 108 (5), 2014. 2014. ISSN 0009-2770.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Strukturně-funkční studium lektinu PHL z Photorabdus asymbiotica a jeho význam v patogenezi
Název česky Strukturně-funkční studium lektinu PHL z Photorabdus asymbiotica a jeho význam v patogenezi
Název anglicky Structure-functional study of PHL lectin coming from Photorabdus asymbiotica and its importance in pathogenesis
Autoři JANČAŘÍKOVÁ, Gita (203 Česká republika, domácí), Jan KOMÁREK (203 Česká republika, domácí), Gabriel DEMO (703 Slovensko, domácí) a Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika, garant).
Vydání Chemické listy, vol. 108 (5), 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.272
Kód RIV RIV/00216224:14740/14:00077095
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
ISSN 0009-2770
Klíčová slova česky lektin Photorhabdus asymbiotica
Klíčová slova anglicky lectin Photorhabdus asymbiotica
Změnil Změnil: Mgr. Gabriel Demo, Ph.D., učo 150765. Změněno: 30. 12. 2014 15:55.
Anotace
Lektiny tvoří významnou skupinu proteinů a glykoproteinů, která se díky jejich schopnosti specificky rozpoznávat a reverzibilně vázat glykokonjugáty účastní celé řady fyziologických a patologických procesů. Podílí se například na imunologických reakcích, interakcích buněk v tkáních, ale také na interakcích patogenů s hostitelem, což může být prvotním krokem v rozvoji infekci. V dnešní době mají také velmi široké uplatnění v celé řadě odvětví, jako např. biochemie, buněčná biologie nebo medicína, kde mohou sloužit pro detekci a charakterizaci různých sacharidových komponent glykokonjugátů, izolaci biomolekul, histologická vyšetření, stanovení krevních skupin a další. Náš projekt je zaměřen na studium lektinu PHL z patogenní bakterie Photorabdus asymbiotica, který spadá společně s Photorabdus luminiscens a Photorabdus temperata do rodu Photorabdus. P. luminiscens a P. temperata jsou charakterizovány jako striktně hmyzí patogeny, oproti tomu je P. asymbiotica ještě navíc patogenem lidským způsobujícím především infekci měkkých tkání. PHL lektin byl vybrán na základě sekvenční podobnosti s lektinem z P. luminiscens a předpovězené strukturní podobnosti s lektiny z tzv. AAL rodiny, které se vyznačují svojí specifitou k fukose. Do této rodiny patří např. lektin z Aleuria aurantia, který inhibuje opravu epitelií, nebo lektin z Ralstonia solanaccearum, který je jedním z klíčových faktorů virulence tohoto rostlinného patogena. Pro strukturní a funkční charakterizaci PHL lektinu byla využita celá řada metod: resonance povrchového plasmonu, isotermální titrační kalorimetrie, analytická ultracentrifugace, hemaglutinace, rentgenostrukturní analýza a další. Díky nim byla určena nejen sacharidová specifita lektinu, ale také jeho struktura, která odhalila přítomnost 14 možných vazebných míst. Oproti lektinům z AAL rodiny, které jsou charakteristické strukturou šestilopatkového beta-propeleru, je PHL lektin unikátní a obsahuje těchto lopatek sedm.
Anotace anglicky
Lectins are creating an important group of proteins and glycoproteins, which are playing a major role in many physiological and pathological processes thanks to their ability to specifically recognize and reversible bind glycoconjugates. This study is focused on lectin PHL from pathogenic bacteria Photorabdus asymbiotica, which belongs together with lectin Photorabdus luminiscens and Photorabdus temperata to the Photorabdus family. The P. luminiscens and P.temperata are characterized as strict insect pathogens whereas the P. asymbiotica is additionally also a human pathogen causing mainly the infection of soft tissues.
Návaznosti
CZ.1.05/1.1.00/02.0068, interní kód MUNázev: CEITEC - středoevropský technologický institut (Akronym: CEITEC)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC - středoevropský technologický institut, 1.1 Evropská centra excelence
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 09:30