SLOVÁKOVÁ, Věra. Migrace dívek na moravském venkově v 18. století. In Mezinárodní vědecká konference studentů doktorských studijních programů v oblasti společenských věd. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Migrace dívek na moravském venkově v 18. století
Název anglicky The Migration of Girls in the Moravian Countryside in the 18th Century
Autoři SLOVÁKOVÁ, Věra.
Vydání Mezinárodní vědecká konference studentů doktorských studijních programů v oblasti společenských věd, 2014.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky historická demografie, dějiny raného novověku, moravská vesnice
Klíčová slova anglicky historical demography; history of early modern period; Moravian village
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 2. 5. 2019 10:21.
Anotace
Cílem tohoto příspěvku je přiblížit migraci dívek a neprovdaných žen ve vesnici Křenovice náležející k panství Slavkov u Brna v 18. století. Na základě studia soupisů obyvatel a sirotků byly sestaveny životopisy jednotlivých osob, díky kterým bylo možné poznat, kde dívky trávily každý rok života od narození či osiření do svatby. Zásadní význam pro budoucí situaci děvčat měla ztráta otce. Siroty nastupovaly dříve do služby, ať už v rodné vesnici nebo mimo ni. Práce v jiných lokalitách mnohdy vedla k trvalé migraci, neboť mladé ženy se pak vdávaly za muže pocházející odjinud. Pokud dívky nenašly zaměstnání a jejich rodina se o ně nepostarala, začaly se toulat a žebrat a v několika případech i ilegálně opustily panství. Srovnání osudů v delším časovém období (1720 – 1807) ukázalo uvolnění poměrů ve druhé polovině 18. století – dívky nebo i celé rodiny opouštěly panství s povolením vrchnosti. Podrobná analýza pramenů prokázala, že ani poddaná děvčata z vesnického prostředí nezůstávala celý život na jednom místě. Mimo rodnou vesnici dívky nejčastěji odcházely kvůli práci nebo svatbě, v horších případech se toulaly, žebraly nebo utíkaly z panství.
Anotace anglicky
The aim of this paper is to explain the migration of girls and unmarried women in the village of Křenovice in the Slavkov Estate in the 18th century. The study is based on the research of registers of inhabitants and orphans. These documents contain information about where girls stayed and what they did every year. The analysis of girls’ biographies showed that orphans started to work earlier and that they left the village more often than non-orphaned girls. Young women working elsewhere also found their husbands outside of Křenovice in many cases. Several women who could not find a job started to wander and beg or decided to leave the estate illegally. In the second half of the 18th century it was more common that people left the estate legally. It was proved that peasant women did not spend their whole lives in one place. They moved because of their work or marriage and when they had no other option they begged, wandered or escaped from the estate.
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 23:53