RACLAVSKÝ, Jiří. Dva standardní a dva modální logické čtverce. In Seminář Pavel Tichý, Plzeň, 30. 10. 2014. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dva standardní a dva modální logické čtverce
Název anglicky Two standard and two modal squares of opposition
Autoři RACLAVSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Seminář Pavel Tichý, Plzeň, 30. 10. 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00077436
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky square of opposition; logical square; modality; intensional logic
Změnil Změnil: prof. PhDr. BcA. Jiří Raclavský, Ph.D., učo 7593. Změněno: 12. 3. 2024 15:23.
Anotace
V přednášce provádím analýzu logického čtverce prostředky Transparentní intenzionální logiky. Tento aparát není k analýze žádoucí jen kvůli vystižení existenčního importu jakožto jevu parciality. Podstatnější je schopnost explicitní analýzy skryté modality. Ukazuji dvě dvojice základních možných čtení logického čtverce, které nevědomky stojí v pozadě neutuchajících debat o tom, zda např. "Některé chiméry jsou stvůry" z "Všechny chiméry jsou stvůry". Dvě čtení jsou standardní a liší se jen nestejnou, byť podobnou čtveřicí nemodálních tvrzení. Dvě čtení jsou modální a liší se opět jen nestejnou, byť podobnou čtveřicí, ale tentokrát modálních tvrzení. Každý ze čtverců tedy fixuje jiné inference.
Anotace anglicky
n this study, we examine modern reading of the Square of Opposition by means of intensional logic. Explicit use of possible world semantics helps us to sharply discriminate between the standard and modal ('alethic') readings of categorical statements. We get thus two basic versions of the Square. The Modal Square has not been introduced in the contemporary debate yet and so it is in the centre of interest. Some properties ascribed by mediaeval logicians to the Square require a shift from its Standard to Modal version. Not inevitably, because for each of the two squares there exists its mate which can be easily confused with it. The discrimination between the initial and modified versions of the Standard and Modal Square enable us to separate findings about properties of the Square into four groups, which makes their proper com-parison possible. The disambiguation so achieved leads to the solution of various puzzles often mentioned in recent literature.
Návaznosti
CZ.1.07/2.2.00/28.0216, interní kód MUNázev: Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (Akronym: logika-ramec-rozvoje)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia, 2.2 Vysokoškolské vzdělávání
MUNI/A/0803/2013, interní kód MUNázev: Proměny a konstanty soudobé filozofie
Investor: Masarykova univerzita, Proměny a konstanty soudobé filozofie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 22. 7. 2024 12:23