JAŇURA, Jakub a Jana STEHLÍKOVÁ. Providing Emancipation through Maps. Online. In Georg Gartner, Haosheng Huang. Proceedings of the 11th International Symposium on Location-Based Services. Vienna: Vienna University of Technology, 2014, s. 309-312. ISBN 978-1-907075-07-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Providing Emancipation through Maps
Název česky Mapování přístupnosti města jako prostředek emancipace
Autoři JAŇURA, Jakub a Jana STEHLÍKOVÁ.
Vydání Vienna, Proceedings of the 11th International Symposium on Location-Based Services, od s. 309-312, 4 s. 2014.
Nakladatel Vienna University of Technology
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Rakousko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-1-907075-07-0
Klíčová slova česky Mapování přístupnosti, vozíčkáři, postižení, město Brno, navigational device
Klíčová slova anglicky Aceessibility mapping, wheelchaired, disabled, Brno city, navigační zařízení
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Jakub Jaňura, učo 184477. Změněno: 2. 12. 2014 11:39.
Anotace
There is a growing number of works, not only in geographical environment, responding to the spatial needs and claims of the disabled. However the process of creating suitable spatial representation appears to be a lot more sophisticated than just to “draw a map”. Current IT developments may lead to the relative ease of such process, but the results may be confusing. The solution which could lead to the establishment of a barrier-free network of streets and locations in the city centre could be a mobile map application based on a social network which works with adaptive visualisation. The resulting “device” may open the new spaces for a large number of people and enforce them not only in the spatial but also on the socio-political level of life.
Anotace česky
Počet prací, které odpovídají na prostorové potřeby a nároky postižených narůstá, a to i v geografickém prostředí. Přesto se však snaha vytvořit adekvátní prostorovou reprezentaci jeví stále jako velmi náročný úkol. Současný pokrok v oblasti IT sice budí zdání relativní jednoduchosti takovéto tvorby, výsledky však mohou být po všech stranách matoucí. Řešení, které by mohlo pomoci najít a užívat bezbariérové prostory a trasy ve městě může být navigační aplikace založená na mobilních technologiích a sociálních sítích, která využívá adaptivní vizualizace. Výsledné "zařízení" tak může otevírat nové prostory a cesty řadě uživatelů a posílit je tak nejen s ohledem na aktuální dosah ale především na sociální, kulturní i politické úrovni.
Návaznosti
MUNI/A/0952/2013, interní kód MUNázev: Analýza, hodnocení a vizualizace globálních environmentálních změn v krajinné sféře Země (Akronym: AVIGLEZ)
Investor: Masarykova univerzita, Analýza, hodnocení a vizualizace globálních environmentálních změn v krajinné sféře Země, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 21. 7. 2024 08:33