ŠUBRTOVÁ, Marie a Halina MATĚJOVÁ. Je reálné snížit příjem sodíku v české populaci na doporučené množství ? Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis, 2014, roč. 69, č. 2, s. 52-54. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Je reálné snížit příjem sodíku v české populaci na doporučené množství ?
Název anglicky Is it real to reduce sodium intake in the Czech population to the recommende level?
Autoři ŠUBRTOVÁ, Marie (203 Česká republika, domácí) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2014, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00077606
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky salt; sodium; food
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 15. 1. 2015 16:19.
Anotace
V rámci preventivních opatření souvisejících s vysokým krevním tlakem se doporučuje snížení příjmu sodíku na 2g/den tj. asi 5 g kuchyňské soli. K dosažení těchto hodnot nestačí pouze aktivní přístup jedince, který by omezil množství soli použité k přípravě a při konzumaci jídla. nezbytná je také komunikace s výrobci potravin a postupné snižování množství soli ve výrobcích.
Anotace anglicky
As part of prevetive measures related to a high blood pressure it is recommendet to reduce the intake of sodium to 2g/day- about 5 g salt. In order to achieve these values an individual active approach to reduce the amount of salt used in the preparation and consumption of food is simply not enough. A pressure on the food producers leading to a gradual reduction of salt in products is also necessary.
VytisknoutZobrazeno: 18. 7. 2024 14:23