WILHELMOVÁ, Radka a Drahoslava HRUBÁ. Které ženy se připravují na své těhotenství a mateřství? Hygiena. Praha: Státní zdravotní ústav, 2014, roč. 59, č. 4, s. 162-166. ISSN 1802-6281.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Které ženy se připravují na své těhotenství a mateřství?
Název anglicky Which expecting mothers prepare for their pregnancy and motherhood?
Autoři WILHELMOVÁ, Radka (203 Česká republika, garant, domácí) a Drahoslava HRUBÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Hygiena, Praha, Státní zdravotní ústav, 2014, 1802-6281.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00077733
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky prekoncepční příprava; péče prenatální; těhotenství
Klíčová slova anglicky preconception preparation; prenatal care; pregnancy
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 11. 12. 2014 15:34.
Anotace
Podmínkou zdraví, nejenom reprodukčního, je zdravý způsob života vycházející z kvalitní informovaností. Výsledky současných výzkumů ukazují, že nezdravý způsob života matky/rodičů již před početím dítěte a následně prenatálně hraje roli v etiologii různých poruch zdraví a abnormalit vývoje jedince, které se mohou manifestovat okamžité, ale také teprve s dlouhou latencí. Znalosti a návyky žen mohou svým poradenstvím významně ovlivnit porodní asistentky prenatálně v kurzech, v optimálním případě již prekoncepčním poradenstvím. Záměrem práce bylo zjistit jaká je současná situace v oblasti přípravy žen na těhotenství a mateřství, které faktory ji determinují a jaký je její případný benefit. Užito bylo dotazníkového šetření a hodnocení vybraných antropo-metrických parametrů. Práce zjistila, že příprava žen na těhotenství a mateřství vykazuje značné rezervy projevené nedostatečnou informovaností i výskytem nevhodného či rizikového chování. Výsledky ve většině sledovaných parametrů korelovaly s dosaženým stupněm vzdělání a byly lepší u žen, které se na své těhotenství a mateřství připravovaly. Prenatální kurzy navštěvuje ale celkově malý počet žen, nejméně ženy s nižšími stupni vzdělání, pro které ale paradoxně kurzy přinášejí vyšší benefit.
Anotace anglicky
Healthy lifestyle resulting from well-informed parental knowledge is a condition of both reproductive and general health. Results of current studies show that both pie-conceptual and prenatal unhealthy lifestyles of mothers/parents play an important role in the etiology of different health malfunctions and abnormalities in ontogeny. These malfunctions and abnormalities can be manifested either immediately or with a long latency. The knowledge and habits of women can be significantly influenced by midwives in prenatal courses or, optimally, in a pre-conception advisory capacity. The goal of our work was to ascertain the current situation of pregnanacy and maternity preparedness and associated determining factors. A questionnaire survey and evaluation of chosen anthropometrical parameters were used. The study revealed that existing pregnancy and maternity preparation is insufficient, with associated inadequacies or risks in behaviour. Tn most cases the results correlated with the educational capacity of mo-thers and were better in cases where the subjects had prepared for their pregnancy and maternity. Prenatal courses arc attended by a relatively low number of women and arc least attended by women with lower education levels, for whom such courses would yield greater benefits.
VytisknoutZobrazeno: 22. 7. 2024 21:28