HORÁKOVÁ, Jana. Robot a bio-moc. In Antropologie, tělo a medicína. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Robot a bio-moc
Název anglicky Robot and bio-power
Autoři HORÁKOVÁ, Jana.
Vydání Antropologie, tělo a medicína, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Změnil Změnila: doc. Mgr. Jana Horáková, Ph.D., učo 14870. Změněno: 26. 12. 2014 12:40.
Anotace
Příspěvek je věnován robotovi jako figuře, člověka-stroje, ústřední postavě modernistického mýtu pokroku, který je možná posledním velkým vyprávěním, jež přežilo postmoderní skepsi. Z této perspektivy budeme sledovat Čapkovy roboty ve hře R.U.R. a jejich následovníky v oblasti robotického umění. Teze: Robot v umění sice už neznamená to stejné, co na začátku 20. století, ale jeho funkce je stále táž. Robot je figurou konformismu, výsledkem působení trajektorií bio-moci: anatomo-politiky lidského těla operující v poli disciplinování těla, optimalizace jeho schopností a sil, zvýšení jeho užitečnosti, poslušnosti a integrace do systému ekonomické produktivity. V době informačních a komunikačních technologií je spojení člověk-stroj mocnějším nástrojem kontroly, než si autor figury Robota dovedl na začátku století vůbec představit.
Anotace anglicky
The paper is dedicated to the robot, the man-machine figure, the central character of the modernist myth of progress, which is perhaps the last big narrative that has survived postmodern scepticism. From this perspective, Čapek's robots in the play R.U.R. and their followers in the field of robotic art will be approached. Thesis: Although robot does not have the same meaning as it had at the beginning of the 20th century, its function is still the same. Robot in the field of art works as a figure of conformism, and as a figure of effects of bio-power on human body. The robot is the disciplined body, which capacities are optimized to increase its usefulness, obedience and integration into the economic productivity system. In the era of information and communication technologies, the man-machine unite is even more powerful tool of control, than the author of the Robot was able even imagine.
Návaznosti
MUNI/A/0797/2013, interní kód MUNázev: Výzkumné sondy k dějinám hudební kultury na Moravě, především v Brně
Investor: Masarykova univerzita, Výzkumné sondy k dějinám hudební kultury na Moravě, především v Brně, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 11:13