PŮČKOVÁ, Helena, Josef KOTLÍK a Milena STRACHOVÁ. VLIV FOTOVOLTAICKÝCH ELEKTRÁREN NA KRAJINNÝ RÁZ. In S. Hredzák. Zborník XXIII. vedeckého sympózia s medzinárdonou účasťou 'Situácia v ekologicky zaťažených regiónoch Slovenska a Strednej Európy. Košice: Základná organizácia pri Ústave geotechniky SAV, Košice, 2014, s. 83-87. ISBN 978-80-970034-7-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název VLIV FOTOVOLTAICKÝCH ELEKTRÁREN NA KRAJINNÝ RÁZ
Název anglicky INFLUENCE OF PHOTOVOLTAIC POWER PLANTS ON THE LANDSCAPE CHARACTER
Autoři PŮČKOVÁ, Helena (203 Česká republika), Josef KOTLÍK (203 Česká republika) a Milena STRACHOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Košice, Zborník XXIII. vedeckého sympózia s medzinárdonou účasťou 'Situácia v ekologicky zaťažených regiónoch Slovenska a Strednej Európy, od s. 83-87, 5 s. 2014.
Nakladatel Základná organizácia pri Ústave geotechniky SAV, Košice
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14510/14:00077932
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-970034-7-0
Klíčová slova česky krajinný ráz; územní dopady; fotovoltaické systémy
Klíčová slova anglicky landscape character; territorial impacts; photovoltaic systems
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Milena Strachová, Ph.D., učo 98123. Změněno: 23. 3. 2015 12:55.
Anotace
Solární energie pro výrobu elektrické energie je jedním ze zdrojů obnovitelné energie, která zažívá velký rozvoj v posledních letech. S rostoucím šířením FV systémů ke kterému dochází v současné době nestačí držet krok odpovídající legislativní iniciativy. A to zejména, pokud jde o konkrétní vztah mezi FV systémy, přírodním prostředím a krajinou. Zatímco vývoj obnovitelných zdrojů energie je aktivně podporován vládou, z právního hlediska neexistují žádné odpovídající preventivní opatření pro ochranu a zachování fyzického prostředí a krajinné estetiky. Tento příspěvek má vyjasnit environmentální dopady montáže FV systémů na krajinný ráz.
Anotace anglicky
Solar energy for the production of electric energy is one source of renewable energy which is experiencing most development in recent years. The increasing spread of photovoltaic (PV) systems occuring nowadays does not always keep pace with respective llegislative initiatives, especially those regarding a specific relation between PV systems, the natural environment and landscape. While the development of Renewable Energy Sources (RES) is actively promoted by the government in general, from a legal point of view there aro no wquivalent preventive measures for the protection and preservation of physical environment and landscape aesthetics. This paper is intended to clarify the territorial impacts of the ground mounted photovoltaic systems.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 02:52