VÍTOVEC, Jiří a Jindřich ŠPINAR. Kombinační léčba hypertenze s přihlédnutím k fixním kombinacím. Kardiologická revue - Interní medicína. Praha: Ambit Media, 2014, roč. 16, č. 6, s. 444-446. ISSN 2336-288X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kombinační léčba hypertenze s přihlédnutím k fixním kombinacím
Název česky Kombinační léčba hypertenze s přihlédnutím k fixním kombinacím
Název anglicky Combinations in the treatment of hypertension, including fixed combinations
Autoři VÍTOVEC, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí) a Jindřich ŠPINAR (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kardiologická revue - Interní medicína, Praha, Ambit Media, 2014, 2336-288X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00078026
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky hypertenze; inhibitory ACE; antagonisté receptoru AT1 pro angiotenzin II (sartany); blokátory Ca kanálů; diuretika; betablokátory; fixní kombinace
Klíčová slova anglicky hypertension; ACE inhibitor; angiotensin receptor blockers (sartans); Ca channel blockers; diuretics; beta blockers; fixed combinations
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 6. 1. 2015 16:12.
Anotace
V článku je uveden současný přehled názorů na kombinační léčbu hypertenze. Mezi nejčastěji doporučované dvojkombinace patří blokátor renin-angiotenzinového systému (inhibitor ACE nebo sartan) a blokátor kalciového kanálu, dále blokátor renin-angiotenzinového systému a diuretikum. Další kombinace může být betablokátor a diuretikum či betablokátor s blokátorem kalciového kanálu pro zvláštní situace. Výhoda fixních kombinací je především ve větší „compliance“ nemocného, a tím v lepší kontrole hypertenze.
Anotace anglicky
We present an overview of current opinions on combinations in the treatment of hypertension. A renin-angiotensin system blocker (ACE-inhibitor or sartan) combined with a calcium channel blocker is the most frequently recommended combination, followed by the combination of a renin-angiotensin system blocker and a diuretic. The combination of a beta blocker and a diuretic or a calcium channel blocker with a beta blocker has now been recommended in special situations as well. Higher patient compliance enabling better control of hypertension is the main advantage of fixed combinations.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 02:34