VÍTOVEC, Jiří, Ladislav KABELKA, Lenka ŠPINAROVÁ a Jindřich ŠPINAR. Paliativní péče a chronické srdeční selhání. Vnitřní lékařství. Brno: Facta Medica, roč. 60, Suppl. 2, s. 86-90. ISSN 0042-773X. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Paliativní péče a chronické srdeční selhání
Název česky Paliativní péče a chronické srdeční selhání
Název anglicky Palliative care and chronic heart failure
Autoři VÍTOVEC, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí), Ladislav KABELKA (203 Česká republika), Lenka ŠPINAROVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jindřich ŠPINAR (203 Česká republika, domácí).
Vydání Vnitřní lékařství, Brno, Facta Medica, 2014, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00078027
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky nefarmakologická léčba; paliativní péče; srdeční selhání
Klíčová slova anglicky heart failure; non-pharmacological treatment; palliative care
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 8. 1. 2015 09:47.
Anotace
Srdeční selhání je stále rozšířenější klinický syndrom v kardiologii, který omezuje délku života a má závažný dopad na délku a kvalitu života. Protože léčba srdečního selhání zlepšuje dobu přežití, zvyšuje se počet nemocných, kteří dospějí k terminálnímu stavu s touto diagnózou. Významné symptomy a psychosociální obtíže se začínají objevovat v průběhu léčby, která má za úkol prodloužit život nebo léčit dané život omezující onemocnění. Světová zdravotnická organizace (WHO) změnila svou definici v roce 2002 a konstatovala, že paliativní péče by měla být poskytována „v raném stadiu choroby, ve spojení s jinou léčbou, která prodlužuje život“. Paliativní péče zahrnuje více oborů, aby bylo možné řešit obtíže způsobené symptomy onemocnění, a s tím spojené další aspekty týkající se pacienta i rodiny, kteří jsou chápáni jako jeden celek, protože pocit pohody jednoho má dopad i na ostatní.
Anotace anglicky
Heart failure is a very common clinical syndrome in cardiology which reduces life expectancy and has a significant impact on the quality of life. The treatment of heart failure improves survival thus the number of patients who reach the terminal state increases with this diagnosis. Major symptoms and psychosocial difficulties begin to appear during therapy which aims to prolong life or cure the life limiting illnesses. The World Health Organization (WHO) changed its definition in 2002 and concluded that palliative care should be provided "in the early stages of disease, together with another treatment that prolongs life." Palliative care involves multiple disciplines in order to solve problems caused by the symptoms of the disease and other related aspects of the patient and family who are considered as a one subject, because a feeling of well-being has an impact on others.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 11:19