HLADÍK, Marek, Peter MILO, Tomáš TENCER a Jan ZEMAN. Geofyzikálny prieskum sídliskových štruktúr v Moravskej Novej Vsi, okr. Břeclav. In Chvojka, Ondřej. Archeologické prospekce a nedestruktivní archeologie v Jihočeském kraji, kraji Vysočina, Jihomoravském kraji a v Dolním Rakousku : sborník z konference, Jindřichův Hradec 6. 3. - 7. 3. 2013. České Budějovice: Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, 2013, s. 131-136. ISBN 978-80-87311-43-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Geofyzikálny prieskum sídliskových štruktúr v Moravskej Novej Vsi, okr. Břeclav.
Název česky Geofyzikální průzkum sídlištních struktur v Moravské Novéj Vsi, okr. Břeclav.
Název anglicky Geophysical Prospection of Settlement structures in Moravská Nová Ves, distr. Břeclav
Autoři HLADÍK, Marek (703 Slovensko), Peter MILO (703 Slovensko, garant, domácí), Tomáš TENCER (703 Slovensko, domácí) a Jan ZEMAN (203 Česká republika, domácí).
Vydání České Budějovice, Archeologické prospekce a nedestruktivní archeologie v Jihočeském kraji, kraji Vysočina, Jihomoravském kraji a v Dolním Rakousku : sborník z konference, Jindřichův Hradec 6. 3. - 7. 3. 2013, od s. 131-136, 6 s. 2013.
Nakladatel Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00074296
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-87311-43-1
Klíčová slova anglicky settlement structures; prospection; geophysics; survey; aerial
Změnil Změnil: doc. Dr. phil. Peter Milo, učo 101090. Změněno: 18. 2. 2018 19:21.
Anotace
Práce pojednáva o nedeštruktívnom geofyzikálnom výskume sídliskových štruktúr v Moravskej Novej Vsi, okr. Břeclav. Celkovo možno ku štruktúre osídlenia lokality Moravská Nová Ves v trati Padělky od vody povedať, že sa drží hrany riečnej nivy nad tokom Podbřežního potoka a postupuje ďalej severovýchodným smerom k Mikulčiciam. Ide o pás husto posiaty rôznymi sídliskovými štruktúrami, doloženými početným zberovým materiálom a dobre sledovateľnými vegetačnými príznakmi na leteckých snímkach. Na geofyzikálne skúmanom segmente lokality môžeme vymedziť anomálie poukazujúce na prítomnosť pyrometalurgických zariadení, zahĺbených chát, rôznych sídliskových jám a taktiež nadzemných objektov kolovej konštrukcie. Lokalita je i podľa povrchových zberov polykultúrna a vzhľadom na jej výhodnú polohu bola osídľovaná v rôznych časových horizontoch, predovšetkým ale od doby bronzovej až do včasného stredoveku.
Anotace anglicky
Work discusses the non-destructive geophysical research settlement patterns in the Moravská Nova Ves district. Břeclav. In general we can say that settlement activities at the site Moravská Nová Ves – Padělky od vody respects river terrace, which they follow in NE direction. Surface survey as well as numerous crop marks visible from aerial photography reveals dense band of settlement structures. Geophysical prospected segment of this area reveals presence of anomalies referring to the pyrometallurgical devices, sunken-floored houses, various pits and also above ground objects and posthole structures.
Návaznosti
GAP405/12/0111, projekt VaVNázev: Mezi Velkou a přemyslovskou Moravou. Archeologie kolapsu a oživení raně středověké společnosti
Investor: Grantová agentura ČR, Mezi Velkou a přemyslovskou Moravou. Archeologie kolapsu a oživení raně středověké společnosti
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 23:16