HRUBÁ, Drahoslava, Veronika ŠIKOLOVÁ a Aleš PEŘINA. Aktuality z toxikologie kouření tabáku: "third-hand smoke". Hygiena. Praha: Státní zdravotní ústav, roč. 59, č. 4, s. 190-194. ISSN 1802-6281. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aktuality z toxikologie kouření tabáku: "third-hand smoke"
Název anglicky RECENT NEWS OF TOBACCO SMOKING TOXICOLOGY: "THIRD-HAND SMOKE"
Autoři HRUBÁ, Drahoslava (203 Česká republika, garant, domácí), Veronika ŠIKOLOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Aleš PEŘINA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Hygiena, Praha, Státní zdravotní ústav, 2014, 1802-6281.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00078240
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky toxikologie kouření tabáku; kouření pasivní
Klíčová slova anglicky tobacco smoking toxicology; passive smoking
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 12. 1. 2015 18:57.
Anotace
Zdravotničtí odborníci už několik desetiletí popisují nebezpečnosti expozice tzv. pasivnímu kouření a mnoho zemí vytvořilo legislativní normy na ochranu nekuřáků před jejich nedobrovolnou expozicí. V současnosti vstupují do popředí vědeckého zájmu vzájemné reakce reziduí tabákového kouře a toxikologie tzv. „starého second-hand smoke" a "third-hand smoke" (THS). Tyto substance spolu reagují a produkují nové chemické látky, jako nitrosaminy specifické pro tabák, těkavé organické uhlovodíky a jiné. Přetrvávají hodiny, týdny a měsíce v ovzduší a na povrchu místností poté, co cigarety byly uhašeny. Ačkoliv se toxické, mutagenní a karcinogenní účinky THS zatím zkoumají, zvyšující se zájem veřejnosti o "third-hand smoke" by mohl změnit postoje ke kouření a lépe chránit nekuřáky, zejména děti.
Anotace anglicky
For decades, health professionals have been describing the danger of second-hand smoke and many countries have created legislative norms to protect non-smokers against involuntary exposure to passive smoking. Now a growing number of scientists are interested about interreactions of tobacco smoke residues and toxicology of so-called "old second-hand smoke" and "third-hand smoke" (THS). These substances can interact to produce new chemical substances, such as tobacco-specific nitrosamines, volatile organic compounds and others, that remain in the indoor air and surfaces for hours, weeks and months after cigarettes have been extinguished. Although the toxic, mutagenic and carcinogenic effects of THS are under investigation, increasing public interest about "third-hand smoke" could change attitudes to smoking and better protect non-smokers, especially children.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 12:06