VÍTOVEC, Jiří. Srdeční frekvence: klinický ukazatel a marker rizika. Medicína po promoci. Praha: Mezinárodní medicínské nakladatelství, 2014, roč. 15, č. 4, s. 13-14. ISSN 1212-9445.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Srdeční frekvence: klinický ukazatel a marker rizika
Název česky Srdeční frekvence: klinický ukazatel a marker rizika
Název anglicky Heart Rate: Clinical Variable and Risk Indicator
Autoři VÍTOVEC, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Medicína po promoci, Praha, Mezinárodní medicínské nakladatelství, 2014, 1212-9445.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00078260
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky chronic heart failure; beta-blockers; ivabradine; cardiovascular prognosis; heart rate
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 13. 1. 2015 08:31.
Anotace
Srdeční frekvence významně ovlivňuje energetickou přeměnu srdce. Má prognostický význam v rámci primární prevence. Dosud však nebyly provedeny intervenční studie, a proto neexistuje obecně platné doporučení týkající se cíleného snižování srdeční frekvence jako terapeutické metody k redukci kardiovaskulárního rizika. Zrychlená klidová srdeční frekvence zvyšuje u pacientů s arteriální hypertenzí riziko kardiovaskulárních příhod. V rámci klinického hodnocení by se měla vždy brát v úvahu srdeční frekvence změřená palpací. Srdeční frekvence má vliv na prognózu pacientů s ischemickou chorobou srdeční, zvláště po infarktu myokardu. Pacienti se stabilní ischemickou chorobou srdeční by měli mít klidovou srdeční frekvenci < 60/min. Zrychlená srdeční frekvence zhoršuje prognózu pacientů s chronickým srdečním selháním. Hraniční hodnota činí pro tyto pacienty 70/min. Ke snížení počtu hospitalizací by při srdeční frekvenci 70/min měl být betablokátorům přidáván ivabradin.
Anotace anglicky
Resting heart rate (HR) is a significant risk factor of cardiovascular mortality and morbidity in patients with chronic heart failure. Pharmacological slowing of the HR significantly improves prognosis in these patients. New heart rate slowing drug, ivabradine, either in combination with a beta-blocker or as monotherapy if the beta-blocker is contraindicated. Additional HR slowing leads to further prognostic improvement.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 03:04