STRUHÁR, Ivan, Erik SIGMUND, Dagmar SIGMUNDOVÁ a Jaroslava VORÁČOVÁ. Intervenční programy v léčbě dětí s metabolickým syndromem. In Pavel Stejskal. Metabolický syndrom-mezioborový problém. Brno: Masarykova univerzita, 2014, s. 83-96. ISBN 978-80-210-7539-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Intervenční programy v léčbě dětí s metabolickým syndromem
Název anglicky Intervention programmes in the treatment with metabolic syndrome
Autoři STRUHÁR, Ivan (703 Slovensko, garant, domácí), Erik SIGMUND (203 Česká republika), Dagmar SIGMUNDOVÁ (203 Česká republika) a Jaroslava VORÁČOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Brno, Metabolický syndrom-mezioborový problém, od s. 83-96, 14 s. 2014.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14510/14:00078266
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-210-7539-9
Klíčová slova česky obezita;pohybová aktivita;školní prostředí
Klíčová slova anglicky obesity;physical activity;school environment
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. Ivan Struhár, Ph.D., učo 380262. Změněno: 9. 2. 2015 14:13.
Anotace
Čast kapitoly monografie pojednává o problematice tvorby a samotné realizace intervenčních programů v prevenci a léčbě metabolického syndromu.Nadváha a obezita jsou v současnosti považovány za závažné zdravotní problémy spojené s řadou nežádoucích důsledků, jako jsou zhoršená glukózová tolerance, kardiovaskulární onemocnění, nealkoholická steatóza jater, ale i nízká kvalita života související s nízkým sebevědomím. Efektivní nástroje v oblasti veřejného zdraví, které by redukovaly nežádoucí výskyt nadváhy a obezity u dětí, jsou ale stále omezené. V důsledku nízké úrovně každodenní PA a převažujícího sedavého způsobu života souvisí specifické příčiny obezity s dlouhodobou pozitivní energetickou bilancí. Většina intervenčních programů se zaměřuje pouze na ovlivnění jediné složky (zvýšení PA v denním režimu). Tuto koncepci je však nutné při tvorbě intervenčního programu doplnit o výživové poradenství a také o konzultace při řešení psychických problémů. Díky povinné školní docházce mohou školy dlouhodobě poskytovat vhodné zázemí pro realizaci intervenčních programů se zaměřením na podporu zdraví u všech dětí.Přestože již byla v literatuře popsána řada doporučení a efektivních programů se zaměřením na prevenci obezity, její výskyt celosvětově neklesá. Cílem kapitoly je poskytnout čtenáři orientaci při tvorbě a následné implementaci programů do praxe u dětí s metabolickým syndromem.
Anotace anglicky
The chapter of monograph deals with the issue of creation and the actual implementation of intervention programmes for the prevention and treatment of metabolic syndrome. Overweight and obesity are now considered to be serious health problems associated with a number of consequences such as impaired glucose tolerance, cardiovascular disease, non-alcoholic fatty liver disease and low quality of life associated with low self-esteem. On the other hand, effective tools are still limited which would reduce prevalence of overweight and obesity in group of children. The low level of daily physical activity and dominating of sedentary lifestyle are related with specific causes of obesity with long-term positive energy balance. Many intervention programmes are focusing only on one component (increasing of physical activity in daily routine). The findings support to the claim that this concept must be add by the nutritional advice and consultations with mental health problems. Schools can provide long-term appropriate environment for the implementation of intervention programmes focusing on health promotion for all children. It has already been described that number of recommendations and effective programmes focusing on prevention of obesity in the literature but the prevalence is still high. The aim of the chapter is to provide readers orientation for creation and implementation of programmes into practice in children with metabolic syndrome.
Návaznosti
CZ.1.07/2.4.00/17.0039, interní kód MUNázev: Vytvoření sítě odborných institucí participujících na boji proti výskytu metabolického syndromu
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vytvoření sítě odborných institucí participujících na boji proti výskytu metabolického syndromu, 2.4 Partnerství a sítě
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 09:01