JUŘÍK, Vojtěch. Mentální cestování časem a úloha paměti při plánování budoucnosti. Brno: Psychologon, 2015. ISSN 1805-7160.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mentální cestování časem a úloha paměti při plánování budoucnosti
Název česky Mentální cestování časem a úloha paměti při plánování budoucnosti
Název anglicky Mental Time Travel and Memory in Future Planning
Autoři JUŘÍK, Vojtěch.
Vydání Brno, 2015.
Nakladatel Psychologon
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
ISSN 1805-7160
Klíčová slova česky autobiografická paměť, mentální cestování časem, vzpomínky na budoucnost, kulturní životní skripty
Klíčová slova anglicky Autobiographical memory, Mental time-travel, mental contrasting, future memories, cultural life-scripts
Změnil Změnil: Mgr. Vojtěch Juřík, Ph.D., učo 372092. Změněno: 19. 1. 2015 12:15.
Anotace
Jak říká známý bonmot, mnoho lidí si stěžuje na špatnou paměť, málo kdo ale na špatný mozek. Někteří lidé obhajují onen paměťový deficit svým o to výraznějším přebytkem představivosti a přítomností budoucí vize, protože právě schopnost budoucího plánování a představování si vývoje vlastní dráhy je v dnešním světě nezbytná vlastnost a předpoklad pro úspěch. Platí tato obhajoba také u vzpomínek na budoucnost, jak někteří výzkumníci budoucí představy nazývají? Mnohé studie naznačují, že pro úspěšné plánování budoucích činů je pro člověka paměť, jmenovitě ta autobiografická, velice významná. O mentálním cestování časem do budoucnosti, ale také o tom, jak lépe dostát svým předsevzetím do budoucna a například snáze zhubnout, je tento článek.
Anotace anglicky
Many people complain about the bad memory, but only few of them about the bad brain. Some of them advocate their memory deficit by the ability of imagination and future vision, because the ability of future planning and imagining of the future development is necessary in today's world and this is also the assumption for success. Ii this argument an advocacy in the case of memories for the future, as some researchers have called future ideas? Many studies suggest that for the successful planning of future actions is the human memory, namely the autobiographical memory, very significant. About mental time travel into the future, but also about how to better meet our own vows for the future (e.g. trying to lose weight), is this article.
VytisknoutZobrazeno: 29. 5. 2024 05:36