CSERES, Jozef. Niekoľko poznámok k prenikaniu nových kategórií do oblasti estetiky. In Bakoš, Oliver. Klasické estetické kategórie v kontexte postmodernej filozofie. Bratislava: Filozofická fakulta Univerzity Komenského, Bratislava, 2014, s. 35-42. ISBN 978-80-223-3775-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Niekoľko poznámok k prenikaniu nových kategórií do oblasti estetiky
Název česky Nekolik poznámek k pronikání nových kategorií do oblasti estetiky
Název anglicky Few Notes on Invading of New Categories into the Realm of Aesthetics
Autoři CSERES, Jozef (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání Bratislava, Klasické estetické kategórie v kontexte postmodernej filozofie, od s. 35-42, 8 s. 2014.
Nakladatel Filozofická fakulta Univerzity Komenského, Bratislava
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00078480
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-223-3775-5
Klíčová slova česky estetika; kategorie; aura; nová senzibilita; mizení; simulakrum; plošina; rizom; chaozmos; abjekce
Klíčová slova anglicky aesthetics; category; aura; new sensibility; disappearance; simulacrum; plateau; rhizome; chaosmos; abjection
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 5. 2. 2015 13:23.
Anotace
Autor sa v príspevku venuje prenikaniu nových pojmov a kategórií do estetiky z iných humanitno-vedných odborov, prírodných vied a informatiky. Na príkladoch kategórií aury, novej senzibility, miznutia, simulakra, plošiny, rizómy, chaozmu a abjekcie ukazuje, ako prebieha intenzívny interdisciplinárny dialóg medzi rôznymi vedami, pričom zdôrazňuje aktuálnosť estetického myslenia, ako ho proklamuje nemecký filozof a estetik Wolfgang Welsch.
Anotace česky
Autor se v příspěvku věnuje pronikání nových pojmu a kategorií do estetiky z jiných humanitně-vědných odboru, přírodních věd a informatiky. Na příkladech kategorií aury, nové senzibility, mizení, simulakra, plošiny, rizomu, chaozmu a abjekce ukazuje, jako probíhá intenzivní interdisciplinární dialog mezi různými vědami, přičemž zdůrazňuje aktuálnost estetického myšlení, jak ho proklamuje německý filozof a estetik Wolfgang Welsch.
Anotace anglicky
Author deals in his paper with the ongoing process of invading of new concepts and categories into the aesthetics from other branches of humanities as well as from natural sciences and informatics. Having explaining the categories of aura, new sensibility, disappearance, simulacrum, plateau, rhizome, chaosmos and abjection, he exemplifies the intensive interdisciplinary dialog between various sciences and at the same time he emphasizes current actuality of the aesthetic thinking as proclaimed by German philosopher and aesthetician Wolfgang Welsch.
Návaznosti
MUNI/A/0797/2013, interní kód MUNázev: Výzkumné sondy k dějinám hudební kultury na Moravě, především v Brně
Investor: Masarykova univerzita, Výzkumné sondy k dějinám hudební kultury na Moravě, především v Brně, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 9. 2024 11:56