MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana. Geriatrický nemocný v onkologii. Vnitřní lékařství. Brno: Facta Medica, 2014, roč. 60, Suppl. 2, s. 46-53. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Geriatrický nemocný v onkologii
Název anglicky Geriatric patient in oncology
Autoři MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Vnitřní lékařství, Brno, Facta Medica, 2014, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00078488
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky funkční geriatrické vyšetření; paliativní péče; podpůrná péče; polyfarmakoterapie; specifický geriatrický režim; specifika chorob ve stáří
Klíčová slova anglicky functional geriatric examination; palliative care; polypharmacotherapy; specific geriatric regime; supportive care; specifics of diseases in elderly patients
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 19. 1. 2015 14:14.
Anotace
V úvodu článku je připomenuto členění lidského života na věkové etapy a dále členění seniorského věku podle etap přibližně odpovídajících funkční zdatnosti. Pozornost je věnována specifickému geriatrickému režimu jako metodě respektující odlišnosti seniorského věku. Je zdůrazněna role komplexního geriatrického vyšetření včetně posouzení psychických změn a sociálních aspektů při optimalizaci přístupu ke staršímu nemocnému z hlediska strategie diagnostiky a léčby onkologických onemocnění vzhledem k prognóze nemocného a očekávanému cíli u konkrétního nemocného. V kontextu onkologického onemocnění je pojednáno i o specificích chorob ve vyšším věku, je řešen rozdíl mezi kalendářním a biologickým věkem nemocných z hlediska možné segregace seniorů a neadekvátně paliativního přístupu. V závěru článku jsou diskutovány aspekty podpůrné péče u seniorů a polyfarmakoterapie s jejími možnými riziky.
Anotace anglicky
At the beginning of the article there are mentioned the stages of human life breakdown and breakdown of senior age by stages approximately corresponding to functional efficiency. Attention is paid to a specific geriatric regime respecting the differences of senior age. Article emphasizes the role of comprehensive geriatric assessment including evaluation of psychological changes and social aspects in accordance to optimal geriatric approach. Diagnostic strategy and oncology treatment in terms of prognosis and expected goals are also described. There are discussed the specifics of diseases in elderly patients in the cancer context. Present work reviews the differences between calendar and biological age with possibility to segregate seniors and to avoid inadequate palliative care. Finally, the author discusses the aspects of supportive care for seniors and polypharmacotherapy with its potential risk.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 10:34