HORSKÝ, Jan. Augiášův empatický chlév aneb Ty věci zvané empatie (vyžádaná přednáška pro Brněnský analytický kroužek, 30. 5. 2013, Brno). In jarní cyklus přednášek Brněnského analytického kroužku, jaro 2013. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Augiášův empatický chlév aneb Ty věci zvané empatie (vyžádaná přednáška pro Brněnský analytický kroužek, 30. 5. 2013, Brno)
Název anglicky The Augean Empathic Stables or These Things Called Empathy
Autoři HORSKÝ, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání jarní cyklus přednášek Brněnského analytického kroužku, jaro 2013, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00078510
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky empathy; definition of; typology of empathy; Frans de Waal; Simon Baron-Cohen
Změnil Změnil: Mgr. Jan Horský, Ph.D., učo 262469. Změněno: 28. 1. 2015 10:00.
Anotace
Přednáška je rozpracovanou verzí příspěvku „Primáti a filosofové aneb 'Harry, jdu do baráku!'“, který zazněl na konferenci „Hranice filosofie, hranice vědy“. Jejím hlavním cílem je ukázat, že koncept empatie se v současné debatě nevztahuje jen na otřepané „dívat se na věc očima druhého“, nýbrž že empatie je komplexním a mnohovrstevnatým fenoménem – skutečnost, jež má na svědomí, že tato debata někdy připomíná pověstný Augiášův chlév či (jak to trefněji vyjádřil americký psycholog Paul Ekman) minové pole. Obsahem přednášky pak bude pokus o alespoň částečné pročištění tohoto pro posluchače i přednášejícího zmatečného stavu. Jako vidle poslouží typologie, kterou rozvinul americký filosof vědy Philip Kitcher v rámci svého přemýšlení o fenoménu blízce spřízněném, altruismu. Odhalení čtyř základních dimenzí empatie by pak v ideálním případě mělo vést k lepšímu pochopení toho, co to ty věci zvané empatie vlastně jsou.
Anotace anglicky
The presentation is an elaborated version of the paper "Primates and Philosophers or 'Harry! I'm comin' in!'", which was presented at the conference "The Boundaries of Philosophy, the Boundaries of Science". Its main aim is to show that the concept of empathy is applicable not only on outworn "looking at situation through the eyes of the other" but rather that it is a complex and multilayered phenomenon. And that is why the debate dedicated to it sometimes resembles proverbial Augeas stables or (as pointed out more fruitfully by Paul Ekman) the mine-field. The main part of presentation consists of an attempt to at least partially clean out this mess. The typology that has been designed by Philip Kitcher (to deal with the related phenomenon of altruism) is used as a pitchfork and applied on the concept of empathy. The subsequent detection of four basic dimensions of empathy leads to a better understanding of what these things called empathy really are.
Návaznosti
MUNI/A/0803/2013, interní kód MUNázev: Proměny a konstanty soudobé filozofie
Investor: Masarykova univerzita, Proměny a konstanty soudobé filozofie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 29. 5. 2024 05:10