ZELENÝ, Michal, Tomáš VOJTÍŠEK, Miroslav ĎATKO a Kateřina GRUSOVÁ. Problematika pitev zemřelých v souvislosti s dopravní nehodou. In ExFoS 2015 XXIV. mezinárodní vědecká konference soudního inženýrství k výročí 50 let Ústavu soudního inženýrství na VUT v Brně. 2015. ISBN 978-80-214-5100-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Problematika pitev zemřelých v souvislosti s dopravní nehodou
Název česky Problematika pitev zemřelých v souvislosti s dopravní nehodou
Název anglicky Autopsies of deceased in car accidents
Autoři ZELENÝ, Michal, Tomáš VOJTÍŠEK, Miroslav ĎATKO a Kateřina GRUSOVÁ.
Vydání ExFoS 2015 XXIV. mezinárodní vědecká konference soudního inženýrství k výročí 50 let Ústavu soudního inženýrství na VUT v Brně, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-214-5100-1
Klíčová slova česky pitva – dopravní nehody – soudní lékařství – soudní znalectví – orgány činné v trestním řízení
Klíčová slova anglicky autopsy – car accidents – forensic medicine – judicial experts – bodies acting in criminal proceedings
Změnil Změnila: MUDr. Kateřina Grusová, učo 258691. Změněno: 3. 2. 2015 20:10.
Anotace
Na ÚSL v Brně se každoročně odpitvá cca 150 těl zemřelých v souvislosti s dopravní nehodou. Na soudním lékařství může být provedena pitva zdravotní na žádost prohlížejícího lékaře, která je v těchto případech relativně povinná, nebo může být provedena pitva soudní na žádost orgánů činných v trestním řízení. Z výše uvedeného počtu případů je cca 50 % pitváno typem zdravotní pitvy a 50 % případů typem soudní pitvy. Je třeba si uvědomit, že každá z variant má svá úskalí, svá opodstatnění a neúplné analýzy případů se mohou projevit zkreslením ročních statistik.
Anotace anglicky
At the Institute of Forensic Medicine Brno there are approximately 150 autopsies performed each year which are related to car accidents. There are two kinds of autopsies which can be performed in case of a deadly car accident – an autopsy advised by a doctor (50 % of autopsies), which in this case is not absolutely compulsory and can be cancelled at deceased’s family request. The other option is an autopsy ordered by the police or prosecutor (50 %). Both kinds of autopsies have different specifics and justifications and the incomplete analysis of the case can unfortunately be reflected in annual statistics.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 01:39