BETLACHOVÁ, P., L. FULÍKOVÁ, Miroslav DOSTÁLEK a J. BENEŠOVÁ. 40 let ortoptiky v Litomyšli. In IV. Trendy v dětské oftalmologii a strabologii. 2014. ISSN 1213-1032.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název 40 let ortoptiky v Litomyšli
Název anglicky Forty years of ortoptics in Litomysl
Autoři BETLACHOVÁ, P., L. FULÍKOVÁ, Miroslav DOSTÁLEK a J. BENEŠOVÁ.
Vydání IV. Trendy v dětské oftalmologii a strabologii, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1213-1032
Klíčová slova česky ortoptika, pleotika, hospitalizace, historie, Litomyšl
Klíčová slova anglicky ortoptic; pleoptic; hospitalization; history; Litomysl
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 23. 2. 2015 14:45.
Anotace
Historický přehled zabývající se rozvojem ortoptické péče, jako samostatné disciplíny, ve Východních Čechách je založen na kritické analýze osobních vzpomínek pamětníků. Text popisuje spirálový vývoj typický pro ortoptiku v centrální Evropě v posledních čtyřech dekádách. Začátek ambulantní ortoptické péče v sedmdesátých letech, otevření samostatného oddělení pro dlouhodobé ortoptické hospitalizace v osmdesátých letech, rozvoj této formy péče v letech devadesátých a nakonec transformaci zpět k ambulantnímu režimu na počátku nového tisíciletí.
Anotace anglicky
The historical review dealing with the development of ortoptic care as an distinct speciality in the region of east Bohemia is based on critical analysis of the personal memories of contemporary witnesses. The text describes spiral development typical for the ortoptics in the central Europe in past four decades. The begining of out-patients treatments in seventies, the opening of ortoptic department enabling the intensive therapy during long children's hospitalisation without parents in eighties, the modernisation of the department in nineties as well as the final transformation back to out-patients regimen in the beginning of new millennia.
VytisknoutZobrazeno: 12. 9. 2024 21:17