SYROVÁTKA, Vít, Vanda RÁDKOVÁ, Jindřiška BOJKOVÁ a Michal HORSÁK. Pakomáři západokarpatských slatinišť. In Zoologické dny 2015. ISBN 978-80-87189-18-4. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pakomáři západokarpatských slatinišť
Autoři SYROVÁTKA, Vít, Vanda RÁDKOVÁ, Jindřiška BOJKOVÁ a Michal HORSÁK.
Vydání Zoologické dny 2015, 2015.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-87189-18-4
Změnil Změnil: Mgr. Vít Syrovátka, Ph.D., učo 43336. Změněno: 12. 11. 2015 18:57.
Anotace
Slatiniště jsou mokřadní biotopy sycené podzemní vodou, která svým chemickým složením určuje vegetaci a nepřímo substrát na dané lokalitě. Silný nedostatek či nadbytek iontů ve vyvěrající vodě dokonce způsobuje těžkosti některým vodním organizmům. Chemické složení vody tedy hraje zásadní roli při formování slatiništních společenstev a představuje hlavní gradient prostředí pozorovatelný na západokarpatských slatiništích – tzv. minerální gradient. Na jednotlivých lokalitách pak můžeme pozorovat vyvěrající pramínky vytvářející stružky, mělké a v létě prohřáté kalužky, a to vše vodní rychle přechází do vlhké vegetace mechů a ostřic a slatinné vegetace vůbec. Na velmi malé ploše se tak dotýkají habitaty lotické, lentické i terestrické, bohatě protkané prostředím semiterestrickým. Již téměř deset let studujeme společenstva bezobratlých na slatiništích Západních Karpat. Larvy pakomárů (Diptera: Chironomidae) zde představují druhově nejbohatší skupinu makroskopických bezobratlých. Jedná se totiž o čeleď druhově bohatou, v níž sice většina druhů má larvy vodní, ale najdeme i takové, jejichž larvy osidlují právě semiterestrické a terestrické prostředí. Pestrost prostředí se odráží i ve fauně pakomárů: mísí se zde pakomáři peřejí potoků a řek s druhy stojatých vod a tůní, obstojně jsou zastoupeny i druhy (semi)terestrické. Navíc přibývají druhy vázané na vyvěrající podzemní vodu, na relativně stálé, chladné prostředí – prameništní specialisté. Společenstva pakomárů reflektují spolehlivě obývané prostředí a liší se výrazně mezi stružkou a kalužkou. Oba tyto habitaty jsou však srovnatelně druhově bohaté – druhy se jen vymění. Podobná výměna druhů se pak děje i na vyšší škále, mezi lokalitami. Zde společenstva reflektují zejména onen minerální gradient. Ačkoliv dospělci pakomárů nejsou nijak zdatní aktivní letci, zdá se, že od posledního glaciálu již vhodné lokality zvládli osídlit – mezi jejich společenstvy není patrná žádná prostorová struktura.
Návaznosti
GAP505/11/0779, projekt VaVNázev: Vliv faktorů prostředí a schopnosti šíření na skladbu taxocenóz vodních bezobratlých v izolovaných prameništních slatiništích (Akronym: Bezobratlí v prameništních slatiništích)
Investor: Grantová agentura ČR, Vliv faktorů prostředí a schopnosti šíření na skladbu taxocenóz vodních bezobratlých v izolovaných prameništních slatiništích
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 08:01