POLÁŠKOVÁ, Hana, Petr NASADIL, Markéta HRUBANOVÁ, Zdenka KUŽELOVÁ a Richard ŠEVČÍK. Monitoring mikrobiálního znečištění prostředí, v němž se pohybují textilní exponáty. In Konference konzervátorů-restaurátorů 2014. 2014. ISBN 978-80-87896-08-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Monitoring mikrobiálního znečištění prostředí, v němž se pohybují textilní exponáty
Název anglicky Monitoring of microbial contamination of an environment of the textile artefacts
Autoři POLÁŠKOVÁ, Hana (203 Česká republika), Petr NASADIL (203 Česká republika), Markéta HRUBANOVÁ (203 Česká republika), Zdenka KUŽELOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Richard ŠEVČÍK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Konference konzervátorů-restaurátorů 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 10401 Organic chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00080184
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-87896-08-2
Klíčová slova česky mikrobiální kontaminace; prachové částice; monitoring; textil; prostředí; muzeum; depozitář
Klíčová slova anglicky microbial contamination; dust particles; monitoring; textile; environment; museum; depository
Změnil Změnil: RNDr. Richard Ševčík, Ph.D., učo 21786. Změněno: 13. 3. 2018 10:36.
Anotace
V rámci výzkumného projektu byl proveden monitoring prostředí, ve kterém se pohybují textilní předměty. Byla sledována mikrobiální kontaminace předmětů i prostředí, množství prachových částic ve vzduchu a vliv aktivní klimatizace na výskyt bakterií a mikroskopických hub v prostředí. Sledovány byly podmínky v pracovnách evidence a dokumentace, v pracovnách konzervování-restaurování, v depozitářích, expozicích vnitřních i venkovních (skanzen). Výsledky ukazují, že podmínky prostředí jsou velmi významným faktorem, přispívajícím k životnosti textilních exponátů. Výsledky ukázaly, že mikroorganismy se mohou ve vhodných podmínkách poměrně rychle množit a svým metabolismem pak přispívají k poškozování textilních předmětů. Z tohoto důvodu by podmínky v místech uložení textilních předmětů měly být aktivně sledovány a řízeny.
Anotace anglicky
Within the scope of our research project we performed monitoring of microbial contamination of an environment where textile artefacts are manipulated. We monitored microbial contamination of artefacts themselves and their environment, number of dust particles in the air and influence of active air-conditioning on occurrence of bacteria and microscopic fungi in an environment. Register and documentation offices, conservation-restoration workshops, depositories and inner and outer expositions (open-air museum) were inspected. Obtained results show that environmental conditions must be considered to be significant factor influencing the lifetime of textile artefacts. It was shown that microorganisms can breed very quickly when exposed to convenient conditions and their metabolism contributes to damage of textile artefacts. Due to this reason conditions at places of textile artefacts location should be monitored and controled.
Návaznosti
DF11P01OVV017, projekt VaVNázev: Tradiční lidový oděv na Moravě - identifikace, analýza, konzervace a trvale udržitelný stav sbírkového materiálu z let 1850-1950 (Akronym: textil)
Investor: Ministerstvo kultury ČR, Tradiční lidový oděv na Moravě - identifikace, analýza, konzervace a trvale udržitelný stav sbírkového materiálu z let 1850 – 1950
VytisknoutZobrazeno: 15. 5. 2024 05:35