POLÁŠKOVÁ, Hana, Petr NASADIL, Markéta HRUBANOVÁ, Zdenka KUŽELOVÁ, Richard ŠEVČÍK a Hana GROSSMANNOVÁ. Metodika vytvoření trvale udržitelného prostředí pro uložení tradičních oděvních součástek v depozitářích. In Konference konzervátorů-restaurátorů 2014. 2014. ISBN 978-80-87896-08-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metodika vytvoření trvale udržitelného prostředí pro uložení tradičních oděvních součástek v depozitářích
Název anglicky Methodology for establishment of sustainable conditions for traditional clothing components storage in depositories
Autoři POLÁŠKOVÁ, Hana (203 Česká republika), Petr NASADIL (203 Česká republika), Markéta HRUBANOVÁ (203 Česká republika), Zdenka KUŽELOVÁ (203 Česká republika, domácí), Richard ŠEVČÍK (203 Česká republika, garant, domácí) a Hana GROSSMANNOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Konference konzervátorů-restaurátorů 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 10401 Organic chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00080185
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-87896-08-2
Klíčová slova česky metodika; prostředí; udržitelnost; kontaminace; textil; depozitář
Klíčová slova anglicky methodology; environment; sustainability; contamination; textile; depository
Změnil Změnil: RNDr. Richard Ševčík, Ph.D., učo 21786. Změněno: 13. 3. 2018 10:34.
Anotace
V rámci našeho výzkumného projektu je připravována metodika vytvoření trvale udržitelného prostředí pro uložení oděvních součástek v rámci jejich zpracování a dlouhodobého uložení. Byly prakticky ověřovány podmínky prostředí v pracovnách, depozitářích, expozicích i skanzenu. Připravovaná metodika shrnuje možná rizika a specifikuje maximální zátěž, které by měl být textilní exponát vystaven s ohledem jak na podmínky práce (ochrana zdraví pracovníků), tak na maximální životnost exponátů. Samostatnou část tvoří mikrobiologické kontroly znečištění prostředí, postupy odběru vzorků a jejich vyhodnocení. V příloze metodiky jsou uvedeny odkazy na technické normy, které mohou nabídnout další postupy a pomoc při práci z hlediska ochrany předmětů kulturního dědictví.
Anotace anglicky
A part of our research project is focused on arrangement of a methodology for establishment of sustainable conditions for clothing components storage in terms of their handling and deposition. Environmental conditions in workshops, depositories, exhibition halls and open-air museum were inspected. Expectant methodology summarizes possible hazards and specifies highest amount of possible stress on textile artefacts to maximize lifetime of the artefact with respect to handling conditions (occupational health and safety). A special part is focused on control of microbial contamination of the environment, sampling methods and their evaluation. References to technical regulations are attached to offer additional procedures and support for work in terms of cultural heritage protection.
Návaznosti
DF11P01OVV017, projekt VaVNázev: Tradiční lidový oděv na Moravě - identifikace, analýza, konzervace a trvale udržitelný stav sbírkového materiálu z let 1850-1950 (Akronym: textil)
Investor: Ministerstvo kultury ČR, Tradiční lidový oděv na Moravě - identifikace, analýza, konzervace a trvale udržitelný stav sbírkového materiálu z let 1850 – 1950
VytisknoutZobrazeno: 18. 9. 2024 22:12