INDRÁKOVÁ, Adéla, Ivana MAŠLAŇOVÁ, Roman PANTŮČEK a Jiří DOŠKAŘ. Evoluce genetického elementu SCCmec u rodu Staphylococcus. In Genetická konference GCGM 2014 "Za vším hledej genetiku aneb Žijeme v genetické éře", Genetická společnost Gregora Mendela, 24.-26.9.2014 Průhonice u Prahy. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Evoluce genetického elementu SCCmec u rodu Staphylococcus
Autoři INDRÁKOVÁ, Adéla, Ivana MAŠLAŇOVÁ, Roman PANTŮČEK a Jiří DOŠKAŘ.
Vydání Genetická konference GCGM 2014 "Za vším hledej genetiku aneb Žijeme v genetické éře", Genetická společnost Gregora Mendela, 24.-26.9.2014 Průhonice u Prahy, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Veronika Oškerová, Ph.D., učo 134438. Změněno: 18. 3. 2016 13:01.
Anotace
Bakterie rodu Staphylococcus patří mezi významné humánní a veterinární patogeny způsobující lokální a systémové infekce. Jejich patogenita závisí na produkci faktorů virulence a obsahu determinant rezistence k běžně užívaným antimikrobiálním látkám. Tyto faktory virulence a rezistence jsou často kódovány mobilními genetickými elementy - genomickými ostrovy, ostrovy patogenity, profágy, stafylokokovými chromozomovými kazetami (SCC) nebo plazmidy. Rychlá evoluce stafylokokových klonů přispívá ke značné variabilitě kmenů a ke vzniku nových multirezistentních kmenů. V posledních letech je obzvlášť obtížná léčba infekcí způsobených meticilin-rezistentními kmeny Staphylococcus aureus (MRSA). Rezistence k meticilinu je kódována na mobilním genetickém elementu – stafylokokové chromozomové kazetě mec (SCCmec). Kazeta se vyznačuje mozaikovou strukturou a nese často další geny pro faktory rezistence a virulence. V současné době je popsáno 11 různých typů SCCmec elementů, které kódují gen mecA odpovědný za rezistenci k meticilinu. SCC elementy byly objeveny u mnoha různých druhů rodu Staphylococcus a mohou být pravděpodobně horizontálně přenášeny nejen mezi různými kmeny druhu S. aureus, ale i napříč různými druhy rodu Staphylococcus. Přesný mechanismus přenosu a evoluce tohoto elementu je stále diskutován a je předmětem dalšího výzkumu.
Návaznosti
GP13-05069P, projekt VaVNázev: Horizontální přenos stafylokokové chromozomové kazety mec (SCCmec) prostřednictvím bakteriofágů napříč kmeny rodu Staphylococcus
Investor: Grantová agentura ČR, Horizontální přenos stafylokokové chromozomové kazety mec (SCCmec) prostřednictvím bakteriofágů napříč kmeny rodu Staphylococcus
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 10:56