C 2014

Komparace kontaktní plochy chodidla a podložky v úpolových disciplínách prostřednictvím pedaru

ŠENKÝŘ, Jan, Martin ZVONAŘ a Zdenko REGULI

Základní údaje

Originální název

Komparace kontaktní plochy chodidla a podložky v úpolových disciplínách prostřednictvím pedaru

Název anglicky

Comparison of the contact area of the foot pads and the martial arts disciplines through Pedar

Autoři

ŠENKÝŘ, Jan (203 Česká republika, garant, domácí), Martin ZVONAŘ (203 Česká republika, domácí) a Zdenko REGULI (703 Slovensko, domácí)

Vydání

Brno, Biomechanická analýza pohybového výkonu III, od s. 59-73, 15 s. 2014

Nakladatel

Masarykova univerzita

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

Sport a aktivity volného času

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14510/14:00079430

Organizační jednotka

Fakulta sportovních studií

ISBN

978-80-210-6761-5

Klíčová slova česky

Kontaktní plocha box džúdó tlak

Klíčová slova anglicky

contact area box judo pressure

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 27. 4. 2015 12:12, Mgr. Eva Špillingová

Anotace

V originále

Článek slouží jako před výzkum disertační práce prvního autora. Jde o snahu porovnat a číselně vyjádřit hodnoty týkající se kontaktu chodidla s podložkou ve vybraných úpolových sportech. V této dílčí práci jsme se zaměřili především na hodnocení kontaktu chodidla a podložky džudistů, karatistů, boxerů a pro zajímavost jsme naměřili skupinu kick-boxerů. Na první pohled můžeme pozorovat výrazné rozdíly v pohybových vzorcích námi zvolených sportů. Tyto rozdíly jsme se snažili postihnout a číselně vyjádřit. Především nás zajímaly hodnoty týkající se maximální plochy kontaktu chodidla s podložkou při jednom kroku, počet kroků za daný časový interval nebo porovnání velikosti plochy chodidel mezi úpolovými sporty navzájem.

Anglicky

Article serves as a research dissertation before the first author. It is an attempt to compare and quantify the value of contact with the foot pad in selected martial arts. In this sub-study, we focused primarily on the evaluation of the contact pads and foot jujutsuist, karate, boxers and curiosity we measured the group kick-boxers. At first glance, we observe significant differences in movement patterns of our chosen sports. These differences we have tried to describe and quantify. Above all we are interested in values on the maximum surface contact with pad feet in a single step, the number of steps in a given time interval, or compare the size of the area of the feet between martial arts each other.

Návaznosti

CZ.1.07/2.4.00/17.0035, interní kód MU
Název: Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu (Akronym: Spolupráce v kinantropologii)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Rozšiřování výzkumných a pedagogických kompetencí prostřednictvím spolupráce v kinantropologickém výzkumu, 2.4 Partnerství a sítě