JAGOŠOVÁ, Lucie a Lenka MRÁZOVÁ. V první linii... Inovativní přístupy v průvodcovské a lektorské činnosti. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název V první linii... Inovativní přístupy v průvodcovské a lektorské činnosti
Název anglicky In the first line... Inovative approaches to guides and lecturers activities
Autoři JAGOŠOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant, domácí) a Lenka MRÁZOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Uspořádání workshopu
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00082581
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky muzejní edukace; muzejní profese; průvodce; lektor; muzejní didaktika
Klíčová slova anglicky museum education; museum profession; guide; lecturer; museum didactics
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Lenka Mrázová, učo 20827. Změněno: 10. 11. 2016 16:31.
Anotace
Muzejní pedagogové, kurátoři, PR pracovníci, průvodci, lektoři, pokladní i vedoucí pracovníci a zástupci dalších muzejních profesí se sešli ve dnech 9.–10. února 2015 v Brně na dvoudenním kolokviu Komise pro práci s veřejností a muzejní pedagogiku AMG. Setkání uspořádalo oddělení muzeologie a Katedra UNESCO pro muzeologii a světové dědictví Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity ve spolupráci s Muzeem města Brna. První den kolokvia a workshop Inovativní přístupy v průvodcovské a lektorské činnosti hostila Filozofická fakulta Masarykovy univerzity. Na čtyřicet muzejníků se zaměřilo na definování tzv. muzejních profesí v první linii, které se věnují každodenní pravidelné a systematické práci s muzejním publikem, a na charakteristiku základních problémů, s nimiž se tyto profese v současnosti potýkají. Prostřednictvím skupinových aktivit a společných diskusí účastníci hledali možné cesty k řešení aktuálních problémů profese a také vlastní potenciál, který by mohl být impulsem pro prvotní změny. Druhý den kolokvia se přesunul do Muzea města Brna, které účastníkům prezentovalo vybrané programy, reflektující specifika průvodcovské a lektorské činnosti. Programy zajistili pracovníci Muzea města Brna ve spolupráci se studenty Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.
Anotace anglicky
Museum educators, curators, PR managers, guides, lecturers, cashiers and museum managers and other museum professions met during 9 and 10th February 2015 in Brno at colloquium of Committee for public relations and museum pedagogy of Council of museums and galleries in the Czech Republic. The Colloquium was organized by Centre of Museology nad UNESCO Chair for Museology and World Heritage by Department of Archaeology and Museology in cooperation with Brno City Museum. The first day of colloquium workshop Inovative approaches to guides and lecturers activities took place at Faculty of Arts of Masaryk University. More than forty museum workers aimed to defining of so called museum professions in the first line, that are regularly and systematicly connected with every-day contact with museum audiences, and for basic characteristics of key current problems of these professions. By the focus groups activities and common discussions workshop participants tried to look for relevant solutions of actual problems of professions and their own potential as an impulse for the first changes. The second day of colloquium took place in Brno City Museum. Chosen programs of museums were presented to colloquium participants. Programms reflected specifics of museums guides and lecturers work with audiences. Programms were prepared by Brno City Museum professionals in cooperation with students of Department of Archaeology and Museology of Faculty of Arts at Masaryk University.
Návaznosti
MUNI/A/1130/2014, interní kód MUNázev: Archeologická terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace IV
Investor: Masarykova univerzita, Archeologická terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace IV, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 10:49