KOLIESKOVÁ, Stanislava a Robert MIKULÍK. Novinky v prevenci ischemické cévní mozkové příhody. Postgraduální medicína. Praha: Mladá fronta, 2012, roč. 14, Příl. 4, s. 29-34. ISSN 1212-4184.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Novinky v prevenci ischemické cévní mozkové příhody
Název anglicky New methods in prevention of ischemic CVA
Autoři KOLIESKOVÁ, Stanislava (703 Slovensko, domácí) a Robert MIKULÍK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Postgraduální medicína, Praha, Mladá fronta, 2012, 1212-4184.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00079934
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky fibrilace síní; nová antikoagulancia; stenóza intrakraniálních tepen; perzistující foramen ovale
Klíčová slova anglicky atrial fibrillation; new anticoagulants; intracranial stenosis; patent foramen ovale
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 2. 4. 2015 09:49.
Anotace
Prevence je nejdůležitější strategií v boji proti jednomu z celospolečensky nejzávažnějších onemocnění – cévním mozkovým příhodám. Článek podává přehled o třech nejdůležitějších novinkách v prevenci ischemických cévních mozkových příhod v letech 2011 a 2012. Tyto tři novinky se týkají dvou rizikových příčin ischemických cévních mozkových příhod, a to aterosklerotické stenózy intrakraniální tepny a fibrilace síní. Třetí příčinou, která je teoretická a méně častá, je perzistující foramen ovale. Význam perzistujícího foramen ovale spočívá ve skutečnosti, že jde o možnou příčinu ischemických cévních mozkových příhod u mladých pacientů bez rizikových faktorů a že existuje způsob intervenčního řešení. V článku ukážeme, že nová antikogulancia – dabigatran, rivaroxaban a apixaban – představují přelom v prevenci ischemických cévních mozkových příhod s fibrilací síní, a hlavně že pacienti s ischemickou cévní mozkovou příhodou mají stejný prospěch z prevence jako pacienti bez ischemické cévní mozkové příhody. Katetrizační výkony jako angioplastiky/stentování intrakraniálních stenóz nebo uzávěry perzistujícího foramen ovale jsou elegantním technickým řešením, avšak nepředstavují prospěch pro pacienta oproti konzervativní léčbě.
Anotace anglicky
Prevention is the most important strategy in the fight against one of the most serious medical conditions worldwide – cerebrovascular accidents. This article gives an overview of the three most important innovations in the field of prevention of ischemic cerebrovascular accidents, made in years 2011 and 2012. These three innovations are concerned with the two primary high-risk causes of ischemic stroke, which is intracranial atherosclerotic stenosis and atrial fibrillation. The third possible cause, which is largely theoretical and less common is patent foramen ovale. The importance of patent foramen ovale stems from the fact that patent foramen ovale is a possible cause of ischemic stroke in young patients without risk factors and from availability of an intervention method for its treatment. In this article, we show that the new anticoagulants, such as dabigatran, rivaroxaban and apixaban represent a breakthrough in prevention of ischemic stroke due to atrial fibrillation and that patients with ischemic stroke have the same benefit from preventive therapy as patients without ischemic stroke. Conversely, although catheter interventions such as angioplasty/stenting of intracranial stenosis or percutaneous patent foramen ovale closures are an elegant technical solution, they do not at this time provide sufficient benefit to patients compared to conservative treatment.
VytisknoutZobrazeno: 26. 7. 2024 16:06