KUBĚNOVÁ, Gabriela a Hana CÍDLOVÁ. Pracujeme s grafy stejným způsobem? In 9. didaktická konference s mezinárodní účastí. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pracujeme s grafy stejným způsobem?
Název česky Pracujeme s grafy stejným způsobem?
Název anglicky Do we work with graphs in the same way?
Autoři KUBĚNOVÁ, Gabriela a Hana CÍDLOVÁ.
Vydání 9. didaktická konference s mezinárodní účastí, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Motivace; chemie; dovednost; grafy
Klíčová slova anglicky Motivation; chemistry; skill; graphs
Změnil Změnila: doc. Mgr. Hana Cídlová, Dr., učo 761. Změněno: 13. 4. 2015 15:24.
Anotace
Přednáška na konferenci. Práce s grafy dnes patří takřka ke klíčovým součástem přírodovědné gramotnosti. Tento komplex dovedností je ovlivněn zejména typem grafu, zkušenostmi a znalostmi žáka a kontextem, v němž je graf uveden. Proto by práce s grafy měla být vyučována kromě matematiky i v jiných vyučovacích předmětech. Navzdory tomu je většina výzkumných prací zaměřena na využití grafů v matematice a mnohem méně pozornosti je věnováno práci s grafy v přírodovědných předmětech („science“). Naším cílem proto bylo otestovat úroveň vybraných dovedností práce s grafy v chemickém kontextu u českých žáků na konci základní školy a na konci gymnaziálního vzdělávání chemii (včetně odpovídajících ročníků osmiletého gymnázia) a pokusit se vyhodnotit, zda existují významné rozdíly v dovednosti práce s grafy v závislosti na pohlaví žáků.
Anotace anglicky
A conference presentation. Graphing skills belong to key components of scientific literacy nowadays. This complex of skills is influenced mainly by the appearance of the graph, experience and knowledge of the student and the context in which the graph is used. Therefore, graphing skills should be taught not only within mathematics but also in other subjects. Despite this, most of the research focuses on graphing skills at mathematics and much less attention has been devoted to working with graphs at science. Our aim therefore was to test the level of selected graphing skills in chemical context with Czech pupils at the end of lower secondary school and at the end of upper secondary school chemistry education and, at the same time, and try to determine whether there are significant differences in graphing skills, depending on the gender of students.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 17:27