FIALA, Jindřich, Julie BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ, Jan ŠVANCARA a Lubomír KUKLA. Gender differences in the projection of food preferences into food consumption in Czech adolescents. Journal of Food and Nutrition Research. Bratislava: Food Reseach Institute, 2015, roč. 54, č. 3, s. 195-204. ISSN 1336-8672.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Gender differences in the projection of food preferences into food consumption in Czech adolescents
Autoři FIALA, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí), Julie BIENERTOVÁ VAŠKŮ (203 Česká republika, domácí), Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan ŠVANCARA (203 Česká republika, domácí) a Lubomír KUKLA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Journal of Food and Nutrition Research, Bratislava, Food Reseach Institute, 2015, 1336-8672.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 1.676
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00082756
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000359093900002
Klíčová slova anglicky nutrition; food preferences; consumption; adolescents; gender differences
Štítky EL OK, podil
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 30. 11. 2015 18:01.
Anotace
Food preferences are considered an important factor contributing to “risky” dietary behaviour. The amount of data on the nutritional behaviour of the adolescent population is scarce. The aim of this study was to analyse food preferences and their projection into food consumption in a cohort of adolescents of Central-European origin. The sample included 1,615 15-year-olds who were asked to indicate their like or dislike of 59 food and drink items, evaluating them on a scale of 1 = “I dislike” to 10 = “I love”. Food consumption was studied using a frequency questionnaire which included the same items and a 5-grade frequency scale. Compliance with nutritional recommendations was assessed, as were gender differences; the relationship between preferences and consumption was subsequently analysed. Preferences were found to differ significantly between the genders, with results indicating less healthy choices in the case of boys. However, the established preferences were not completely projected into actual consumption, which in fact appears to be healthier than the preferences imply. Study results thus indicate that food preferences are not necessarily being projected into the actual consumption of the Central-European adolescent population.
Návaznosti
LM2011028, projekt VaVNázev: RECETOX ? Národní infrastruktura pro výzkum toxických látek v prostředí
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, RECETOX Národní infrastruktura pro výzkum toxických látek v prostředí
LO1214, projekt VaVNázev: Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (Akronym: RECETOX)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí
MUNI/M/1075/2013, interní kód MUNázev: CELSPAC: Central European Longitudinal Study of Pregnacy and Childhood (Akronym: CELSPAC)
Investor: Masarykova univerzita, CELSPAC: Central European Longitudinal Study of Pregnacy and Childhood, INTERDISCIPLINARY - Mezioborové výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 03:58