JANKO, Tomáš a Karolína PEŠKOVÁ. Zjišťování postojů učitelů ke kurikulárním změnám: přehledová studie. In 22. konference České pedagogické společnosti: Škola a její křižovatky. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zjišťování postojů učitelů ke kurikulárním změnám: přehledová studie
Název anglicky Exploring teachers' attitudes towards curricular changes: a review paper
Autoři JANKO, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí) a Karolína PEŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 22. konference České pedagogické společnosti: Škola a její křižovatky, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/15:00080762
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky přehledová studie; postoje učiitelů, kurikulární změny
Klíčová slova anglicky review paper; teachers' attitudes; curricular changes
Změnil Změnila: Mgr. Karolína Dundálková, Ph.D., učo 105646. Změněno: 24. 4. 2015 13:59.
Anotace
Implementace kurikulární reformy v rovině školní výuky představuje složitý proces, jehož průběh je podmíněn souhrou různorodých faktorů materiální i nemateriální povahy. Zásadní aspekt v tomto ohledu představují postoje hlavních aktérů kurikulárních změn – učitelů, jež se však mohou lišit v závislosti na konkrétním sociokulturním kontextu. Příspěvek proto usiluje o zmapování dosavadního stavu řešení a poznání problematiky týkající se postojů učitelů ke změnám kurikula a jejich implementaci. Z domácích a zahraničních výzkumů je pozornost zaměřena na ty, které se postoji učitelů zabývají ve vztahu k samotným kurikulárním dokumentům (projektované kurikulum) i na ty, které postoje učitelů zkoumají ve vztahu k implementaci kurikulárních změn v praxi (realizované kurikulum). Získané poznatky mají především napomoci k identifikaci faktorů, které mohou mít vliv na ochotu učitelů zavádět změny kurikula. V závěru příspěvku budou na příkladu naznačeny výhledy a možnosti dalšího výzkumu postojů učitelů k implementaci kurikulární reformy na českých základních školách.
Anotace anglicky
Implementation of curricular reform in the context of school instruction is a complex process whose procedure is conditioned by various factors of material and non-material nature. In this respect, attitudes of teachers as key stakeholders of curricular changes play an essential role in this process and vary in relation to a concrete sociocultural context. Therefore, the paper aims to explore the state of the art of the issue of teachers' attitudes towards the curricular changes and their implementation. The main attention is paid to research studies which deal with teachers' attitudes towards curricular documents (planned curriculum) and towards implementation of curricular changes in practice (realized curriculum). The findings should especially help identify factors which can influence teachers' willingness to implement the curricular changes. Some perspectives and ways of further research into teachers' attitudes towards implementation of curricular reform at Czech lower secondary schools will be introduced by giving an example at the end of the paper.
Návaznosti
EE2.3.30.0009, projekt VaVNázev: Zaměstnáním čerstvých absolventů doktorského studia k vědecké excelenci
GA15-05122S, projekt VaVNázev: Mezi akceptací a resistencí: Vnímání kurikulárních změn učiteli v období deseti let implementace reformy
Investor: Grantová agentura ČR, Mezi akceptací a resistencí: Vnímání kurikulárních změn učiteli v období deseti let implementace reformy
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 13:16