FUČÍK, Petr a Beatrice Elena CHROMKOVÁ MANEA. Rodičovské dráhy. Dvacet let vývoje české porodnosti v sociologické perspektivě. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014, 187 s. --. ISBN 978-80-210-6551-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rodičovské dráhy. Dvacet let vývoje české porodnosti v sociologické perspektivě
Název česky Rodičovské dráhy. Dvacet let vývoje české porodnosti v sociologické perspektivě
Název anglicky Parenting pathways. Twenty years of Czech birth rate development in sociological perspective
Autoři FUČÍK, Petr (642 Rumunsko, domácí) a Beatrice Elena CHROMKOVÁ MANEA (642 Rumunsko, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, 187 s. -- 2014.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Editorství odborné knihy
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/14:00080118
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-210-6551-2
Klíčová slova česky rodiÄŤovskĂ© dráhy
Klíčová slova anglicky parenting pathways
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Beatrice Elena Chromková Manea, M.A., Ph.D., učo 66436. Změněno: 28. 4. 2015 12:34.
Anotace
V této knize zkoumáme, jak Češi během dvaceti let po sametové revoluci měnili své přístupy k rodičovství. Pro sociologii je toto téma důležité nejen proto, že změny ve velikosti a věkovém složení populace znamenají základní parametry společnosti, o níž chce vypovídat, ale zejména proto, že rodičovství a jeho okolnosti zásadně ovlivňují podobu historické osy sociálních struktur. Jelikož všechny jevy, které společnost vytvářejí, nutně procházejí reflexí lidského vědomí, banální fakt biologického přetrvávání sumy jedinců, kteří společnost tvoří, se stává zajímavým teoretickým problémem hledání procesů, jež umožňují reprodukci sociálních struktur. Dynamika mezi sociální reprodukcí, tedy přetrváváním sociálního řádu mezi generacemi, a sociální změnou, tedy zanikáním sociálních institucí a jejich obměnou, je v mikrostrukturálním měřítku spojena s procesy socializace, které probíhají v návaznosti na rodičovství. Rodina či okruh osob v blízkosti jedince samozřejmě nejsou jediným socializačním prostředím, nicméně vzhledem ke své povaze stále tvoří průsečík, v němž se jednotlivé socializační vlivy protínají, jednotí, třídí, získávají či mění svoji povahu, jsou reinterpretovány, eliminovány či posilovány. Proto vnímáme zkoumání porodnosti v teoretičtější rovině, jako hledání odpovědi na obecnější otázku, v jakém kontextu probíhá a bude probíhat nejen biologická, ale zejména sociální reprodukce.
Anotace anglicky
The concept of life trajectories operates in sociology with the aim to grasp the complex time-defi ned structures, in which relationships between diff erent points in time create interesting sociological topics. We apply a similar logic when working with parenting pathways – a segment of life course associated with parenting. This book mainly draws upon a unique data source, which is a dataset of all children born between 1993 and 2012 that allow us to monitor parental paths of women in the Czech Republic during the last 20 years. Longitudinal data in this format and range (an exhaustive fi le) has not been yet analyzed and off ers new perspectives in sociology and demography.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 13:59