SCHEJBAL, Jan, Roman ŘEMÍNEK, Lukáš ZEMAN, Aleš MÁDR a Zdeněk GLATZ. Immobilized cytochrome P450 2C9 microreactor: a promising tool in hits' and leads' screening. In CEITEC PhD Retreat. 2015. ISBN 978-80-210-7825-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Immobilized cytochrome P450 2C9 microreactor: a promising tool in hits' and leads' screening
Název česky Mikroreaktror imobilizovaného cytochromu P450 2C9: slibný nástroj pro screening nových léčiv
Autoři SCHEJBAL, Jan, Roman ŘEMÍNEK, Lukáš ZEMAN, Aleš MÁDR a Zdeněk GLATZ.
Vydání CEITEC PhD Retreat, 2015.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-210-7825-3
Klíčová slova česky kapilární elektroforéza; cytochrome P450; IMER; vývoj nových léčiv
Klíčová slova anglicky capillary electrophoresis; cytochrome P450; IMER; new drug development
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Jan Schejbal, Ph.D., učo 358113. Změněno: 4. 5. 2015 09:35.
Anotace
In this work we present an immobilized enzyme microreactor (IMER) based on CYP 2C9 isoform, this IMER was integrated into capillary which further improves its features due to miniscule sample consumption and enabling rapid quantification by the means of capillary electrophoresis. Using this instrument a kinetic and inhibition study was performed while all kinetic and inhibition parameters were acquired and showed good correlation with literature. On the other hand a broadly used model for determination of the reactants’ effective concentration, the Hagen-Poiseuille law, showed some major discrepancies and therefore an adjusted model for concentration profile modelling is presented as well.
Anotace česky
V této práci představujeme imobilizovaný enzymatický mikroreaktor (IMER) založený na isoformě cytochromu P450 2C9, tento IMER byl integrován do kapiláry, která dále vylepšuje jeho vlastnosti díky velice malé spotřebě vzorku a umožňuje kvantifikace analytů pomocí kapilární elektroforézy. Za využití tohoto přístroje byla provedena kinetická a inhibiční studie, při níž byly stanoveny všechny kinetické a inhibiční parametry, které vykazovaly vysokou shodu s daty v odborné literatuře. Na druhou stranu bylo pozorováno, že při použití běžně užívaného modelu pro stanovení efektivní koncentrace reaktantů, Hagen-Poiseuilleova zákona, dochází k výrazným rozdílům mezi vypočtenými a pozorovanými daty a tudíž byl navrhnut upravený model.
Návaznosti
GAP206/10/0057, projekt VaVNázev: Miniaturizovaný systém pro "on-line" studie metabolismu léčiv založený na kapilární elektroforéze
Investor: Grantová agentura ČR, Miniaturizovaný systém pro "on-line" studie metabolismu léčiv založený na kapilární elektroforéze
VytisknoutZobrazeno: 18. 9. 2024 22:48