JANOUŠKOVÁ, Miroslava a Petr WINKLER. Stigma a psychiatrie. Psychiatrie. Praha: Tigis s.r.o., 2015, roč. 19, č. 1, s. 30-36. ISSN 1211-7579.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stigma a psychiatrie
Název anglicky Stigma and psychiatry
Autoři JANOUŠKOVÁ, Miroslava a Petr WINKLER.
Vydání Psychiatrie, Praha, Tigis s.r.o. 2015, 1211-7579.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Klíčová slova česky stigma; sebestigma; destigmatizace; Česká republika
Klíčová slova anglicky stigma; self-stigma; destigmatization; Czech Republic
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Miroslava Janoušková, Ph.D., učo 79140. Změněno: 11. 5. 2015 13:43.
Anotace
Cílem tohoto přehledového článku je seznámit čtenáře se základními koncepty, které se vážou ke stigmatizaci psychiatrie a duševních onemocnění. Stigma je pojednáno širší perspektivou společenských věd i užší perspektivou specifickou pro oblast duševního zdraví. V oblasti duševního zdraví je stigma nahlíženo jako problém znalostí, postojů a jednání. Diskutovány jsou role jednotlivých aktérů v procesu stigmatizace, fenomén sebestigmatizace, možnosti měření a snižování míry stigmatizace ve společnosti. Zvláštní pozornost je věnována kontextu České republiky.
Anotace anglicky
The aim of this review paper is to introduce fundamental concepts related to stigma in psychiatry and mental illness. Stigma is characterized within both, broader perspective of social sciences and narrower perspective specific to the field of mental health. In terms of mental health field, stigma is seen as a problem of knowledge, attitudes and bevavior. The role of social actors in the proces of stigmatization, the phenomenon of self-stigmatization, as well as possibilities of measuring and decreasing the level of stigmatization in society are all discussed. Special attention is given to the context of the Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 15. 10. 2024 08:11