KUŘE, Josef. Rozhodování o péči o novorozence na hranicích viability. Časopis zdravotnického práva a bioetiky. Praha: Akademie věd ČR, Ústav státu a práva, 2015, roč. 5, č. 1, s. 63-85. ISSN 1804-8137.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rozhodování o péči o novorozence na hranicích viability
Název anglicky Decision making about care for the neonates born at the edge of viability
Autoři KUŘE, Josef (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Časopis zdravotnického práva a bioetiky, Praha, Akademie věd ČR, Ústav státu a práva, 2015, 1804-8137.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00082878
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky viability; preterm birth; preterm infant; ethics; saving life; perinatal care; intensive care; decision; uncertainty; best interest
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 18. 5. 2015 08:34.
Anotace
Východiskem článku je situace viability. Ta je analyzována jako sémantický a medicínský koncept a jsou charakterizovány důsledky, které má klinický status extrémně nezralého novorozence (dítěte narozeného na hranici viability) pro etické uvažování a pro rozhodování o odpovídající lékařské péči, když není zohledněno pouze přežití extrémně nezralého novorozence ale rovněž různá úroveň poškození způsobeného lékařským zásahem. Článek se dále zabývá medicínskou nejistotou, jež je typická pro rozhodování o zdravotní péči o extrémně nezralé novorozence. Následně se zaměřuje na nejistotu etickou, která vyplývá z nejistoty medicínské. V závěru pojednání jsou navrženy způsoby, jak postupovat, rozhodovat a konat v situaci etických dilemat zachraňování dětí narozených na samé hranici viability.
Anotace anglicky
The paper departs from viability, analysing viability as semantic and medical concept and characterizing consequences that clinical status of an extremely preterm newborn (neonate born at the edge of viability) has for ethical considerations and decisions about the proper medical care – when not only survival of the extremely preterm neonate but also diverse level of medical harm to the infant are at the stake. Coming from medical uncertainty, typical for the extremely premature newborns, the paper focuses on moral uncertainty caused my medical uncertainty. Finally the paper brings some modi procedendi for ethical dilemmas of saving infants born at the edge of viability.
VytisknoutZobrazeno: 14. 10. 2024 22:34