D 2015

Consumption Food Basket in School Meals as Part of Catering Management

VELICHOVÁ, Helena, Eva LUKÁŠKOVÁ, Zdeněk MÁLEK, Kateřina PITROVÁ, Peter ČUKA et. al.

Základní údaje

Originální název

Consumption Food Basket in School Meals as Part of Catering Management

Název česky

Spotřební potravinový koš školního stravování jako součást cateringového managemntu

Autoři

VELICHOVÁ, Helena, Eva LUKÁŠKOVÁ, Zdeněk MÁLEK, Kateřina PITROVÁ, Peter ČUKA a Jakub TROJAN

Vydání

Amsterdam (Netherlands), Innovation Vision 2020: from Regional Development Sustainability to Global Economic Growth, od s. 418-431, 14 s. 2015

Nakladatel

International Business Information Management Association

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

21101 Food and beverages

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)

ISBN

978-0-9860419-4-5

UT WoS

000360508700039

Klíčová slova česky

Školní stravování; spotřební koš; potravinářské komodity; nutriční a energetické hodnoty

Klíčová slova anglicky

School meals; consumption basket; food commodities; nutritional and energy values

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 20. 10. 2015 15:58, RNDr. Jakub Trojan, MSc, Ph.D.

Anotace

V originále

The article is targeted on the role of school meals in ensuring the nutritional needs of children and youth. It shows the main functions of school meals and describes the importance of consumption food basket and its performance in relation to the recommended variety of monthly diet dishes. Consumption basket analysis was conducted in relation to the variety of diets of adolescents in selected grammar schools in South Moravia. Evaluated the percentages of violations, compliance for individual commodities and implementation of consumer baskets in selected schools are solutions and recommendations.

Česky

Článek je zaměřen na úlohu školního stravování v zajištění nutričních potřeb dětí a mládež. To ukazuje hlavní funkce školního stravování a popisuje význam spotřebního koše potravin a jeho vlastností ve vztahu k doporučením různých měsíčních dietních jídel. Analýza spotřebního koše byla provedena v souvislosti s různými dietami dospívajících ve vybraných gymnáziích na jižní Moravě. Vyhodnocené procenta porušení, dodržování pro jednotlivé komodity a realizace spotřebních koších ve vybraných školách jsou rozhodnutí a doporučení.