D 2015

Nutrition Recommendation for Regional F&B Managers in High Schools Based on Case Study of the Czech Republic

VELICHOVÁ, Helena, Eva LUKÁŠKOVÁ, Kateřina PITROVÁ, František BUŇKA, Jakub TROJAN et. al.

Základní údaje

Originální název

Nutrition Recommendation for Regional F&B Managers in High Schools Based on Case Study of the Czech Republic

Název česky

Výživová doporučení pro regionální F & B manažery na případové studii České republiky na středních školách

Autoři

VELICHOVÁ, Helena, Eva LUKÁŠKOVÁ, Kateřina PITROVÁ, František BUŇKA a Jakub TROJAN

Vydání

Amsterdam (Netherlands), Innovation Vision 2020: from Regional Development Sustainability to Global Economic Growth, od s. 2990-3002, 13 s. 2015

Nakladatel

International Business Information Management Association

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

21101 Food and beverages

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)

ISBN

978-0-9860419-4-5

UT WoS

000360508700292

Klíčová slova česky

F & B manager; příjem energie; BMI; hmotnostní přebytek

Klíčová slova anglicky

F&B manager; energy intake; BMI; weight excess

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 20. 10. 2015 16:00, RNDr. Jakub Trojan, MSc, Ph.D.

Anotace

V originále

The paper is focused on the energy intake and output imbalance in the diet among high school students. It deals with the incidence of obesity, evaluation, health effects, treatment of obesity and eating disorders. It is also focused on F & B manager functions and obligations in the system of school management. The survey was carried out to determine the incidence of excessive weight and malnutrition among high school students. We compared the eating habits and physical activity among students divided into groups according to their body mass index. The method used was a questionnaire survey. Data from the survey were processed using statistical system UNISTAT. The results of the investigation carried out on a sample of 445 high school students from five schools in Prerov aged 16-18 years (of which 229 girls and 216 boys) show that 79.8% of students have normal weight, 10.1% overweight, 3.1 % obesity and 7% underweight. Weight excess was thus detected in 14.2% of the students. The incidence of students with overweight and underweight in this work correlates with the information reported in the literature.

Česky

Článek je zaměřen na příjem energie a výstupní nerovnováhy ve stravě mezi studenty středních škol. Zabývá se výskytem účinků obezity, hodnocení, zdravotními účinky, léčbou obezity a poruchami příjmu potravy. To se také zaměřuje na F & B manažery a povinnosti v systému řízení školy. Průzkum byl proveden ke stanovení výskytu nadměrné hmotnosti a podvýživy mezi studenty středních škol. Porovnali jsme stravovací návyky a fyzickou aktivitu mezi studenty rozdělených do skupin podle jejich indexu tělesné hmotnosti. Použitá metoda byla dotazníkové šetření. Údaje z průzkumu byly zpracovány pomocí statistického systému Unistat. Výsledky šetření provádí na vzorku 445 studentech střední školy z pěti škol v Přerově ve věku 16 až 18 roků (z toho 229 dívek a 216 chlapců), ukazují, že 79,8% studentů má normální váhu, 10.1% nadváhy, obezity a 3,1% 7% podváhou. Hmotnost přebytek byl tedy zjištěn v 14,2% studentů. Výskyt studentů s nadváhou a podváhou v této práci koreluje s informacemi uvedeném v literatuře.