LATTOVÁ, Erika, Adéla BRABCOVÁ, Veronika BÁRTOVÁ, David POTĚŠIL, Jan BÁRTA a Zbyněk ZDRÁHAL. N-Glycome Profiling of Patatins from Different Potato Species of Solanum Genus. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. Washington D.C.: American Chemical Society, 2015, roč. 63, č. 12, s. 3243-3250. ISSN 0021-8561. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.5b00426.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název N-Glycome Profiling of Patatins from Different Potato Species of Solanum Genus
Autoři LATTOVÁ, Erika (703 Slovensko, domácí), Adéla BRABCOVÁ (203 Česká republika), Veronika BÁRTOVÁ (203 Česká republika), David POTĚŠIL (203 Česká republika, domácí), Jan BÁRTA (203 Česká republika) a Zbyněk ZDRÁHAL (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, Washington D.C. American Chemical Society, 2015, 0021-8561.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Full Text
Impakt faktor Impact factor: 2.857
Kód RIV RIV/00216224:14740/15:00082929
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.5b00426
UT WoS 000352245200021
Klíčová slova anglicky glycans; mass speetrometry; patatin; plants; potato; Solanum
Štítky CF PROT, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 20. 1. 2020 16:42.
Anotace
It is hypothesized that oligosaccharides are another potential source of immunological cross-reaction between different plant allergens. Patatin is the most abundant glycoprotein in potato and has been described to have an oligosaccharide of composition Man3(Xyl)GlcNAc2(Fuc). In this work, N-glycosylation profiles of patatin proteins isolated from tubers of different potato species were investigated and compared. Oligosaccharides were released by enzymatic digestion with PNAGase A and analyzed primarily by matrix-assisted laser desorption ionization mass spectrometry. For glycan labeling, a modified version of on-target derivatization with phenylhydrazine was applied. This study found the presence of glycan structures not described previously in patatins of potato tubers, and their glycan profiles significantly differed. This knowledge about the glycosylation of potato patatins may be helpful for correct choice of potato species to decrease the presence of specific glycan epitopes causing food allergy as well as for utilization of potatoes for the manufacture of therapeutic proteins.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaVNázev: CEITEC - central european institute of technology
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 06:00