JANKO, Tomáš. Seznámení s kvalitami německých učebnic zeměpisu Terra. In Komenský. Brno: Masarykova univerzita, 2015, s. 31-35. ISSN 0323-0449.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Seznámení s kvalitami německých učebnic zeměpisu Terra
Název česky Seznámení s kvalitami německých učebnic zeměpisu Terra
Název anglicky The qualities of German geography textbooks Terra
Autoři JANKO, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Komenský, od s. 31-35, 5 s. 2015.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/15:00082971
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISSN 0323-0449
Klíčová slova česky učebnice zeměpisu; didaktická vybavenost; strukturní složky,
Klíčová slova anglicky geography textbooks; didactical quality; structural components
Změnil Změnil: Mgr. Tomáš Janko, Ph.D., učo 104778. Změněno: 8. 3. 2016 15:03.
Anotace
Školní učebnice stále představují důležité didaktické pomůcky, jež se významně podílí na úspěchu vyučovacího procesu. Zorientovat se v nabídce aktuálních školních učebnic však může být obtížné i pro zkušené učitele. Článek proto usiluje o představení zahraničních učebnic Terra, jež jsou používány pro výuku zeměpisu na druhém stupni základní školy ve Spolkové republice Německo. Smyslem článku není odborná analýza, nýbrž zhodnocení zmiňovaných učebnic z hlediska nároků českého učitele. Chceme tak poukázat na pozitiva daných učebnic, které by mohly být zajímavé z hlediska promýšlení výuky a jsou tak hodné následování. Nejdříve je čtenář seznamován s obecnými charakteristikami posuzovaných učebnic. Následují postřehy týkající se jejich vybavenosti a dalších specifických vlastností, jež mohou napomáhat při učení žáků. Výklad je doplněn i konkrétními ukázkami z učebnic. Naznačována jsou také doporučení pro vzdělávací praxi. Závěry článku naznačují, že posuzované učebnice zeměpisu reprezentují specifický přístup k tvorbě školních učebnic, jenž se odráží především ve složení textové a netextové komponenty, ale i ostatních výrazových prostředků.
Anotace anglicky
Textbooks are important didactical means, which still significantly influence success of a school instruction. The diversity of actual textbooks supply may however be demanding even for experienced teachers. The aim of this article therefore is to familiarize a reader with Terra geography textbooks which are used for instruction at lower secondary schools (ISCED 2) in Germany. The objective is to evaluate the textbooks from the Czech geography teachers´point of view. Thus highlighted are the merits of Terra textbooks which could be inspiring for planning of geography lessons and therefore are worthy of attention. In this manner the characteristics of the Terra textbooks are introduced. Then reflections related to didactical qualities of the textbooks which are supposed to promote pupils learning are described and also concrete examples are provided. The conclusion of the article suggests that the Terra textbooks represent specific and worthy to follow approach to textbook development, which can be seen in well-done combination of textual and nontextual components. As a follow up the implications for educational practice are provided.
Návaznosti
EE2.3.30.0009, projekt VaVNázev: Zaměstnáním čerstvých absolventů doktorského studia k vědecké excelenci
VytisknoutZobrazeno: 28. 7. 2024 05:19