ŠAFRÁNKOVÁ PAVLÍČKOVÁ, Lenka. ODSOUZENI K MÉNĚCENNOSTI: Kritická diskurzivní analýza návrhů zákonů týkajících se pobytu cizinců na území České republiky. www.migraceonline.cz. Praha: Multikulturní centrum, 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název ODSOUZENI K MÉNĚCENNOSTI: Kritická diskurzivní analýza návrhů zákonů týkajících se pobytu cizinců na území České republiky.
Název česky ODSOUZENI K MÉNĚCENNOSTI: Kritická diskurzivní analýza návrhů zákonů týkajících se pobytu cizinců na území České republiky.
Název anglicky SENTENCED TO IFERIORITY: Critical Discourse Analysis of Draft Laws Concerning Residence of Foreigners in the Czech Republic
Autoři ŠAFRÁNKOVÁ PAVLÍČKOVÁ, Lenka.
Vydání www.migraceonline.cz, Praha, Multikulturní centrum, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky kritická diskurzivní analýza; migrace; zákony;
Klíčová slova anglicky critical discourse analysis; migration; laws;
Změnil Změnila: Mgr. Lenka Šafránková Pavlíčková, učo 13994. Změněno: 5. 6. 2015 14:05.
Anotace
Článek se zabývá zkoumáním ideologických reprezentací cizinců a významů, jimiž jsou tyto reprezentace naplňovány. Analyzovanými texty jsou návrhy Zákona o pobytu cizinců na území České republiky a Zákona o volném pohybu občanů Evropské unie a jejich rodinných příslušníků, předložené Ministerstvem vnitra do mezirezortního připomínkového řízení v květnu 2013, a zvolenou metodou je kritická diskursivní analýza (Critical Discourse Analysis - CDA).
Anotace anglicky
This article focuses on ideological representations of foreigners and of meanings fuelling these representations. It does so in the update of The Residence of Aliens Act, 2010. The analysis combines cutural sociology, namely the Alexanderian concept of civil society with Critical discourse analysis CDA in order to understand how the image of immigrants is constructed in and by the law.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 13:22