KUBĚNOVÁ, Gabriela a Hana CÍDLOVÁ. Dovednost práce s grafy na základní škole a gymnáziu. In XXIV. Mezinárodní konference o výuce chemie DIDAKTIKA CHEMIE A JEJÍ KONTEXTY. 2015. ISBN 978-80-210-7844-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dovednost práce s grafy na základní škole a gymnáziu
Název anglicky Graphing Skills at Lower and Upper Secondary School
Autoři KUBĚNOVÁ, Gabriela a Hana CÍDLOVÁ.
Vydání XXIV. Mezinárodní konference o výuce chemie DIDAKTIKA CHEMIE A JEJÍ KONTEXTY, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-7844-4
Klíčová slova česky chemie; dovednost; grafy
Klíčová slova anglicky Chemistry; Skill; Graphs
Změnil Změnila: doc. Mgr. Hana Cídlová, Dr., učo 761. Změněno: 8. 3. 2016 12:45.
Anotace
Práce s grafy dnes patří takřka ke klíčovým součástem přírodovědné gramotnosti. Protože tento komplex dovedností je kromě jiného ovlivněn i kontextem, v němž je graf uveden, měla by práce s grafy být procvičována kromě matematiky i v jiných vyučovacích předmětech. Přesto je většina výzkumných prací zaměřena na využití grafů v matematice a mnohem méně pozornosti je věnováno práci s grafy v přírodovědných předmětech („science“). Naším cílem bylo otestovat úroveň vybraných dovedností práce s grafy v chemickém kontextu u českých žáků na konci základní školy a na konci gymnaziálního vzdělávání chemii (včetně odpovídajících ročníků osmiletého gymnázia) a pokusit se vyhodnotit, zda existují významné rozdíly v dovednosti práce s grafy v závislosti na věku a pohlaví žáků.
Anotace anglicky
Graphing skills belong to key components of scientific literacy nowadays. As this complex of skills is influenced (among others) by context in which the graph is used, graphing skills should be practiced not only within mathematics but also in other subjects. Despite this, most of the research focuses on graphing skills at mathematics and much less attention has been devoted to working with graphs at science. Our aim was to test the level of selected graphing skills in chemical context with Czech pupils at the end of lower secondary school and at the end of upper secondary school chemistry education and, at the same time, and try to determine whether there are significant differences in graphing skills, depending on the age and gender of pupils.
VytisknoutZobrazeno: 22. 9. 2024 11:44