J 2015

Influence of UV and Ozonised Water Treatment on Trans-resveratrol Content in Berry Skins and Juices of Franc and Green Veltliner Grapes

LANDFELD, Aleš, Jan TŘÍSKA, Josef BALÍK, Jan STROHALM, Pavla NOVOTNÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Influence of UV and Ozonised Water Treatment on Trans-resveratrol Content in Berry Skins and Juices of Franc and Green Veltliner Grapes

Autoři

LANDFELD, Aleš (203 Česká republika), Jan TŘÍSKA (203 Česká republika), Josef BALÍK (203 Česká republika), Jan STROHALM (203 Česká republika), Pavla NOVOTNÁ (203 Česká republika), Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Česká republika), Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika, domácí), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika, domácí), Pavel HÍC (203 Česká republika), Eva TOMÁNKOVÁ (203 Česká republika), Radek HALAMA (203 Česká republika) a Milan HOUŠKA (203 Česká republika, garant)

Vydání

Czech Journal of Food Sciences, Praha, Czech Academy of Agricultural Sciences, 2015, 1212-1800

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

40106 Agronomy, plant breeding and plant protection;

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 0.728

Kód RIV

RIV/00216224:14110/15:00080279

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000354767300011

Klíčová slova anglicky

grape juices; stilbens content; UV irradiation; ozonisation

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 17. 6. 2015 13:09, Soňa Böhmová

Anotace

V originále

Grapes from two varieties - Franc (red) and Green Veltliner (white) were processed using UV radiation at selected powers and times. Irradiated grapes were stored for 24, 48, and 72 h at room temperature. A second set of grapes was dipped into ozonised water. We tested the influence of ozone concentration, dipping time, and storage time. All experiments were performed using grapes harvested in 2009, 2010, and 2011. The two treatments were compared relative to trans-resveratrol content in grape skins and juices (prepared from treated grapes).

Návaznosti

QI91B094, projekt VaV
Název: Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem