PEREIRA SANTOS, Diana Ocilia a Martin ČUTA. The usage of social networks by university students (A survey of Facebook use patterns among young people). Anthropologia Integra. Brno: Masarykova univerzita, 2015, roč. 6, č. 1, s. 35-43. ISSN 1804-6657.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The usage of social networks by university students (A survey of Facebook use patterns among young people)
Název česky Využití sociálních sítí univerzitními studenty (Jak mladí lidé používají Facebook)
Autoři PEREIRA SANTOS, Diana Ocilia (620 Portugalsko) a Martin ČUTA (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Anthropologia Integra, Brno, Masarykova univerzita, 2015, 1804-6657.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/15:00083169
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Sociální sítě; Facebook; univerzitní studenti; online průzkum; mladí dospělí
Klíčová slova anglicky Social networks; Facebook; university students; online survey; young adults
Štítky AKR, rivok
Změnil Změnil: Mgr. Martin Čuta, Ph.D., učo 39803. Změněno: 22. 6. 2015 07:18.
Anotace
Online social networks (Facebook, MySpace, LinkedIn, Twitter, …) have become truly significant new phenomena in human communication and interaction patterns and may have a profound impact in the way people communicate and connect with each other. Millions of contemporary young adults use social networking sites. Teenagers are among the most prolific users of social network sites (SNS). Emerging studies find that youth spend a considerable amount of time in their daily life interacting through social media. Subsequently, questions and controversies emerge about the effects SNS have on adolescent development. However, little is known about how much, why, and how they use these sites. In this study, 561 university students from different nationalities completed a survey that helps clarify these questions that surround youth participation in these online communities. Our findings suggest that social networks are the modus operandi of the new generation and that Facebook is mostly used to keep up to date. In addition, a strong connection was found between Facebook use and the addiction to maintaining social capital.
Anotace česky
Internetové sociální sítě (Facebook, MySpace, LinkedIn, Twitter, …) se staly skutečně významným jevem mezilidské komunikace a mají výrazný vliv na to, jakým způsobem mezi sebou lidé udržují spojení. V současnosti užívají sociální sítě milióny mladých lidí. Mezi nejaktivnější uživatele patří mládež ve věku 13-19 let. Z recentních studií vyplývá, že mládež tráví značnou část dne interakcemi na sociálních médiích a je třeba hledat fundované odpovědi na palčivou otázku vlivu sociálních sítí na vývoj mladých lidí. Jen málo je známo o základních údajích – v jaké míře, proč a jak mládež tyto sítě využívá. V rámci této studie se 561 univerzitních studentů různých národností zúčastnilo průzkumu, který pomáhá osvětlit aktivity mladých lidí v těchto internetových komunitách. Naše zjištění naznačují, že aktivní působení na sociálních sítích je pro tuto novou generaci zcela typické a že Facebook je nejčastěji využíván k udržení kontaktu, udržení se ve středu dění. Dále byl zjištěn silný vztah mezi užíváním Facebooku a závislostí na udržení sociálního kapitálu.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 03:09