CHOVANČÍKOVÁ, Irena, Lucie JAGOŠOVÁ a Renata PETŘÍKOVÁ. Muzejní profese a veřejnost. Potenciál muzejních pracovníků „nepedagogické“ profilace směrem k muzejnímu publiku. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Muzejní profese a veřejnost. Potenciál muzejních pracovníků „nepedagogické“ profilace směrem k muzejnímu publiku
Název česky Muzejní profese a veřejnost. Potenciál muzejních pracovníků „nepedagogické“ profilace směrem k muzejnímu publiku
Název anglicky Museum Professions and Public. Potential of "Non-educative" Museum Staff towards Museum Audiences
Autoři CHOVANČÍKOVÁ, Irena, Lucie JAGOŠOVÁ a Renata PETŘÍKOVÁ.
Vydání 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Uspořádání konference
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky seminář; muzeologie; muzejní profese; muzejní edukace; muzejní publikum
Klíčová slova anglicky seminar; museology; museum professions; museum education; museum audiences
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Jagošová, DiS., PhD., učo 56041. Změněno: 19. 2. 2016 14:52.
Anotace
Již čtrnáctý ročník muzeologického semináře, spolupořádaného Masarykovým muzeem v Hodoníně a Oddělením muzeologie a Katedrou UNESCO pro muzeologii a světové dědictví Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, reagoval na vnímanou potřebu obrátit pozornost k nepedagogickým profesím v muzeu, které svým působením na veřejnost vytvářejí povědomí o instituci směrem ven. Dlouhodobý trend profesionalizace muzeí by měl směřovat nejen k oborové zdatnosti muzejních pracovníků, ale i k profesionalitě jejich vystupování vůči veřejnosti, ke kvalitě vnitřní spolupráce mezi jednotlivými muzejními profesemi a ke spolupráci mezi muzei a také jim příbuznými institucemi v různých rovinách muzejní práce.
Anotace anglicky
The 14th museological seminar, prepared by Masaryk Museum in Hodonín with Centre of Museology and UNESCO Chair for Museology and World Heritage at Faculty of Arts of Masaryk University, reflected non-educative museum professions also influencing museum public and creating good meaning of institution. Lasting trends of museum institutions professionalisation should focus not only to having special competencies but also pedagogical competencies concerning professional approach to museum audiences, quality of intra-museum personnel co-operation as well as inter-museums co-operation.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 13:45