ŠPINAROVÁ, Monika, Lenka ŠPINAROVÁ a Jindřich ŠPINAR. Klinické klasifikace a skórovací systémy u srdečního selhání. Kardiologická revue - Interní medicína. Praha: Ambit Media, 2015, roč. 17, č. 2, s. 131-135. ISSN 1212-4540.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Klinické klasifikace a skórovací systémy u srdečního selhání
Název anglicky Clinical classification and scoring systems in heart failure
Autoři ŠPINAROVÁ, Monika (203 Česká republika, garant), Lenka ŠPINAROVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jindřich ŠPINAR (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kardiologická revue - Interní medicína, Praha, Ambit Media, 2015, 1212-4540.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00083372
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky srdeční selhání; klasifikace; prognóza
Klíčová slova anglicky heart failure; classification; prognosis
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 29. 4. 2016 11:15.
Anotace
Akutní a chronické srdeční selhání je stále onemocnění se závažnou prognózou. Proto je cílem dobré diagnostiky přesně popsat závažnost onemocnění a popis stavu, k čemuž používáme klasifikační schémata jako NYHA klasifikace, Forresterova klasifikace, Kilipova klasifikace či Meszarosova klasifikace RTG známek plicního městnání. Pro posouzení prognózy zatím dostatečně kvalitní klasifikaci nemáme. Jako významné prognostické známky se zdají být především hyponatremie, renální insuficience, vysoký věk, ale i komorbidity jako diabetes mellitus, hypertenze či fibrilace síní.
Anotace anglicky
Acute and chronic heart failure remains a diagnosis with poor prognosis. Therefore an exact description of the severity of the disease is crucial. Classification schemes such as NYHA classification, Forrester classification, Kilip classification or Meszaros classification of signs of congestion on chest x-ray are used. We do not have a good prognostic classification of heart failure. Hyponatraemia, renal insufficiency, old age, but also comorbidities like diabetes mellitus, hypertension or atrial fibrillation seem to be important prognostic markers.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 08:50